Andrei Năstase despre China, Plahotniuc şi tenebrele clasei politice din Basarabia

Andrei Năstase, liderul platformei DA, a comentat pentru Epoch Times despre unele dintre întelegerile din umbră ale unui nou proiect de lege înaintat de câţiva deputaţi democraţi în Parlament pentru modificarea Legii privind contracararea activităţii extremiste. Mişcarea, în opinia sa, are legătură cu influenţele oficialilor chinezi pe lângă oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc şi cu crimele în masă comise de Partidul Comunist de la Beijing împotriva mişcării spirituale Falun Gong
Maria Maevschi
06.07.2016

alte articole

Andrei Năstase, liderul Platformei civice Demnitate şi Adevăr (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Maria Maevschi
06.07.2016

Bizar pentru un stat de drept, dar nu şi pentru mâloasa lume a politicii şi justiţiei moldovene, un nou proiect de lege înaintat în Parlament de 13 deputaţi ai Partidului Democrat, survine la scurt timp după o hotărâre a Curţii Constituţionale (CC) care a cerut modificarea literei b) din Legea cu privire la activitatea extremistă.

Cazul este pe cât de complex, pe atât de incredibil, şi, aparent, lipsit de miză. Cu toate acestea reflectă gradul de control şi manipulare pe care o persoană îl poate avea în cazul unui stat cvasi-eşuat, precum şi primejdiile pe care o societate controlată într-un asemenea grad le prezintă pentru vecinii săi.

Hotărârea CC a fost dată în urma unui scandal întins pe durata a câţiva ani, intentat unor ONG-uri din Moldova, Asociaţiile Falun Dafa şi Falun Gong Moldova. Deşi constituite în urma unei hotărâri judecătoreşti legitime, cele două ONG-uri supără de mai mulţi ani Ambasada Chineză din R Moldova, prin publicarea de date privitoare la crimele în masă pe care regimul condus comunist chinez le comite împotriva unei mişcări spirituale paşnice - Falun Gong.

Cele două ONG-uri au fost aduse în faţa tribunalului în decembrie 2013 de către către Asociaţia Echitate, condusă de consilierul socialist din municipiul Chişinău, Elena Hrenova pe motiv că emblema lor este extremistă, fiind apoi dizolvate în urma unui proces pe cât de bizar pe atât de marcat de ilegalităţi.

Pentru a pune sare pe rană, la finalul intregului şir de procese, Victor Orîndaş, un controversat judecător care instrumentase la un moment dat dosarul, a fugit din Moldova în România şi a spart legea tăcerii din Justiţia Moldoveană, acuzând presiuni efectuate de superiorii săi pentru a interzice cele două ONG-uri - şi chiar anchete ale unor ofiţeri SIS care s-au amestecat în cazul respectiv.

După ce Biroul de la Chişinău al Înaltului Comisar al ONU a luat atitudine faţă de evidentul abuz al Justiţiei moldovene, Curtea Constituţională a hotărât pe data de 23 noiembrie 2015 că lichidarea asociaţiilor obşteşti "Falun Dafa" şi "Falun Gong" este ilegală, anulând prevederea ambiguă din legislaţie care a dus la interzicerea celor două organizaţii neguvernamentale pe teritoriul Moldovei.

Conform legii, după hotărârea CC, reprezentanţii celor două ONG-uri au depus la Curtea Supremă de Justiţie o cerere de revizuire a hotărârii judecătoreşti privind declararea simbolului Falun ca având conotaţie extremistă şi a hotărârii privind dizolvarea activităţii asociaţiilor. Cele două dosare se află şi acum pe masa Curţii Supreme de Justiţie fiind deja amânate în mod nejustificat trei şedinţe de judecată.

Potrivit noului proiect de lege înaintat de deputaţii PD în Parlament, litera b) din Legea cu privire la contracararea activităţii extremiste nu se modifică practic deloc, întrucât se cere doar înlocuirea sintagmei „asemănătoare, până la confundare” cu „analogice”.

Într-un interviu dat de curând ziarului nostru, preşedintele platformei DA este de părere că noul proiect de lege înaintat spre vot de PD este parte a unei promisiuni făcute de oligarhul Vlad Plahotniuc mai multor politicieni chinezi, cu ocazia unei vizite efectuate în China iunie 2014. Plahotniuc ar fi promis liderilor de la Beijing că „va interzice pe teritoriul Republicii Moldova cele două organizaţii”, Falun Dafa şi Falun Gong Moldova, a precizat Andrei Năstase.

Ce ştiţi despre vizita lui Vlad Plahotniuc în China? Ce promisiuni a făcut acesta politicienilor cu care s-a întâlnit şi Partidului Comunist Chinez legat de activitatea Falun Dafa în Moldova?

Din surse demne de încredere din interiorul Partidului Democrat, cunosc faptul că Plahotniuc, aflat într-o vizită semi-oficială, semi de business în China - pentru ca el îmbină mereu business-ul cu politicul - pe lângă încercările lui de a obţine acolo finanţări, de a încerca să obţină nişte privatizări pe bani chinezi a unor obiective de interes naţional - a făcut şi promisiunea că va interzice pe teritoriul Republicii Moldova, cele două organizaţii care sunt într-o opoziţie acerbă cu Guvernul chinez.

Se ştie foarte bine că cele două organizaţii înregistrate aici, Falun Dafa şi Falun Gong sunt acceptate în toată lumea, inclusiv în Germania chiar dacă au însemne similare.

Aici în RM s-a găsit un fel de motivaţie să le interzică pentru faptul că ar fi avut un însemn care seamănă într-un fel cu svastica nazistă. Au participat un grup mare de judecători, interesele toate au condus spre Curtea Supremă de Justiţie, la Mihai Poalelungi. În spatele acestei comenzi politice, în interzicerea prin intermediul hotărârilor judecătoreşti a acestor două organizaţii se află Plahotniuc. El este comanditarul. Executantul şi cel care a făcut presiune pe judecători ca să ia asemenea decizii este Mihai Poalelungi. Acesta este adevărul pur.

Promisiunea la Beijing a fost făcută de Plahotniuc. Din păcate în această cursă a intrat şi o consilieră socialistă care chipurile din raţionamente ideologice a depus o cerere în instanţa de judecată, iar după asta procesul a pornit şi din câte cunosc, Plahotniuc s-a angajat să interzică aceste două organizaţii.

Din nefericire pentru el, a venit acea atitudine a unui reprezentant al Naţiunilor Unite care a cam dat peste cap intenţiile lor. Ei au trecut însă şi peste aceasta şi apoi a venit şi o interpretare a Curţii Constituţionale în favoarea democraţiei.

Acum Curtea Supremă de Justiţie este în dificultate, căutând motive, pentru că angajamentul dat de Plahotniuc trebuie respectat, altfel, probabil, va avea de pierdut. Iată de ce se produc tot felul de amânări nejustificate şi arbitrare, pentru că nu poţi să amâni procesul la nesfârşit în condiţiile în care el se desfăşoară în lipsa părţilor, rămâne la discreţia judecătorilor de acolo.

Nu ştiu în ce relaţii se află Plahotniuc cu cei de la Beijing şi dacă promisiunile pe care le-a făcut el acolo s-au încununat cu promisiuni reciproce. Mă întreb şi eu de ce s-a produs ceea ce s-a produs în cazul unor organizaţii care nu reprezintă nimic nociv sau rău pentru RM. Acţionează în Germania şi alte ţări, de ce n-ar acţiona şi în RM?

În Moldova s-a găsit Plahotniuc, un proxenet, să ne dea lecţii de moralitate.

Nu cunosc care sunt mai departe înţelegerile, dar ceea ce ştiu este din cadrul partidului Democrat, nu pur şi simplu din auzite.

În interiorul sistemului judecătoresc, se ştie foarte bine că Poalelungi a făcut presiuni pe judecători, inclusiv şi pe Orîndaş care a participat nemijlocit în această făcătură. Apoi şi-a găsit un fel de scuză, reacţionând abia în momentul în care trebuia să fie dat afară din sistem.

Trebuie de analizat de la început şi până la capăt, de la prima cerere depusă în judecată şi unde suntem astăzi. Putem vedea o crimă împotriva democraţiei. Dosarul Falun Dafa şi Falun Gong este o crimă împotriva democraţiei executată de justiţia moldovenească la comanda politicului şi personală a lui Plahotniuc.

În 2010 Ministerul Culturii a emis o scrisoare prin care a cerut rezilierea unui contract dintre organizatorii Spectacolului Shen Yun şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet, fapt ce a dus la anularea spectacolului Shen Yun şi la noi procese între statul RM şi Asociaţia Falun Dafa Moldova. Cum comentaţi acest lucru?

Ministrul Culturii la acel moment era Boris Focşa exponent al PD, aflat total sub controlul oligarhului. Mai multe detalii pe acest caz nu cunosc. Dar este o greşeală impardonabilă a unui guvern care intervine în relaţiile civile dintre o organizaţie de oameni care vor să se manifeste într-un anumit fel.

Dacă o să urmăriţi persoanele implicate în procesele Falun Dafa o să vedeţi că marea lor majoritate sunt judecători controversaţi, rămaşi la cheremul lui Poalelungi. Ei sunt întorşi cu cheiţa de Poalelungi în interesul lui Plahotniuc. Ei (autorităţile RM – n.r.) intervin cu buldozerele într-o relaţie şi apoi îi obligă pe cei atacaţi să se adreseze aceleiaşi justiţii condusă tot de ei.

Ce părere aveţi despre presiunile din ultimul timp la care este supusă preşedinta Asociaţiei Falun Gong Moldova, Tatiana Chiriac?

Din lipsa unei prese libere în Republica Moldova, cazul dânsei a rămas marginalizat. Trebuie să facă declaraţii publice. Totul porneşte de la promisiunea făcută de Plahotniuc unor instituţii chineze şi el face tot posibilul, iar dovada o constituie amânarea luării unei decizii în acest dosar. El a făcut promisiunea şi trebuie să o îndeplinească şi o face în stil banditesc. Poţi să faci promisiuni dar în cazul în care ele sunt ilegale nu mergi mai departe, dar el acţionează din instincte banditeşti şi iată de ce se produc toate acestea.

Acum trebuie sesizate toate instituţiile internaţionale. Membrii celor două asociaţii nu trebuie să aştepte prea mult, ci să sesizeze instituţiile internaţionale, CEDO, ONU, toate instituţiile care au o atribuţie legată de drepturile omului, justiţie şi stat de drept. Aceste două asociaţii sunt de renume mondial.

Cazul acestor două asociaţii este politic, o comandă politică şi deja mijloacele prin care se rezolvă această comandă nu mai trebuie analizate atât de minuţios. Se ştie foarte bine că dacă s-a dat comanda, se vor găsi tot felul de mijloace, pentru că în imaginaţia lor, scopul scuză mijloacele, iar scopul este să elimine din viaţa publică moldovenească asociaţiile Falun Dafa şi Falun Gong şi pentru asta a fost suficientă doar comanda, pentru că executori sunt, judecători sunt. Mă mir cum până acum nu au fost intentate dosare penale pe aceşti oameni, dar am presimţirea că asta se va produce cât de curând posibil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor