Rusia şi China blochează o rezoluţie ONU privind armistiţiul din Alep

Moscova a respins o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU privind încetarea focului în oraşul sirian Alep, invocând un eventual acord cu Washingtonul, a declarat un oficial rus. Dar un diplomat american a descris afirmaţia ruşilor ca un “alibi inventat”.
Clădiri distruse în oraşul Alep, 2 mai 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.12.2016

Rusia şi China au blocat luni o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU privind implementarea unui armistiţiu de şapte zile în oraşul sirian asediat Alep.

Susţinută de Egipt, Spania şi Noua Zeelandă, rezoluţia a cerut ca părţile implicate în conflictul din Alep să înceteze “toate atacurile din oraşul Alep”.

Rusia, un aliat cheie al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, şi-a manifestat înaintea votului nemulţumirea cu privire la textul propunerii.

Moscova a cerut ca votul să aibă loc marţi pentru a oferi timp oficialilor ruşi şi americani să se întâlnească în Geneva. Această întâlnire are ca obiectiv un acord care să permită rebelilor din oraşul asediat să se retragă, aspect pe care forţele opoziţiei siriene l-au respins din start.

Vitali Ciurkin, ambasadorul rus la ONU, a declarat că Washingtonul şi Moscova “sunt aproape de un acord care se referă la elementele de bază”.

Totuşi, adjunctul delegatului american la ONU, Michele Sison, a declarat că afirmaţiile lui Ciurkin referitoare la acord reprezintă un “alibi inventat”.

“Nu vom permite Rusiei să creeze tensiuni în Consiliul de Securitate cât timp aşteaptă un compromis care pare să nu vină niciodată. Vom continua negocierile bilaterale (cu Rusia) pentru a reduce suferinţa din Alep, dar nu am ajuns la un progres deoarece Rusia doreşte să îşi păstreze cuceririle militare”, a declarat Sison.

Moscova a blocat în total şase rezoluţii ONU în privinţa Siriei, în timp ce Beijingul s-a opus la cinci.

Forţele ruse s-a implicat în războiul sirian în septembrie 2015, lansând lovituri aeriene împotriva grupurilor teroriste pentru a întări regimul preşedintelui Assad. Mai mult, opoziţia siriană susţinută de SUA a fost, de asemenea, atacată de forţele aeriene ruse, au acuzat în repetate rânduri grupurile rebele mai moderate.

Peste 300.000 de persoane au fost ucise şi jumătate din populaţie a fost nevoită să se refugieze atât în alte teritorii din ţară cât şi în afara ei de când a izbucnit conflictul în 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor