Fostul comisar UE Stefan Fule: Orice demonstraţie este un exerciţiu sănătos pentru democraţie

Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule.
Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule. (ROBERT ATANASOVSKI / AFP / Getty Images)

La 27 august, Republica Moldova a sărbătorit 24 de ani de independenţă, considerându-se un stat democratic, iar în opinia fostului comisar european pentru extindere şi politica vecinătăţii, Stefan Fule, „orice demonstraţie, orice expresie liberă a opiniilor, orice încercare de a cere socoteală celor de la putere printr-un dialog direct, este un exerciţiu sănătos pentru democraţie”.

În opinia diplomatului ceh, un politician nu poate nicidecum să creadă că „nu va mai fi bănuit de corupţie” doar pentru că se declară pro-european, ba chiar consideră greşită această idee. La moment „cel mai important este ca lumea să se exprime liber, iar autorităţile să examineze cu seriozitate acuzaţiile şi la nevoie, să le ancheteze cu seriozitate”, a subliniat Fule.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, fostul comisar european pentru extindere şi vecinătatea estică, a menţionat că problema corupţiei este pe larg discutată în cadrul Comisiei Europene, fiind considerată „una dintre cele mai mari ameninţări la adresa democraţiei, indiferent dacă alegi să mergi spre Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală”, iar lupta cu corupţia este „o luptă fără de sfârşit”, care nu se termină odată cu intrarea în Uniunea Europeană.

Având în vedere că la mitingul început la 6 septembrie s-a scandat „Jos guvernarea oligarhică”, Stefan Fule a ţinut să menţioneze că nu „oligarhii”, care sunt în toate statele europene, sunt problema, ci modul în care se integrează sau nu aceştia în sistemul democratic.

„Oamenii de afaceri, care creează locuri de muncă, au un loc important în societate, dar nu trebuie să-şi folosească banii pentru a influenţa politica; dacă vor influenţă, să intre în politică… Oligarhizarea este pentru mine un mod de a influenţa mersul ţări prin alte mijloace decât cele politice, puse la îndemână de democraţie”, a punctat Stefan Fule.

Precizăm că duminică, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului a avut loc un miting denumit simbolic „Marea Adunare Naţională”, care a scos în stradă peste 100.000 de moldoveni pentru a protesta împotriva „ilegalităţilor comise de guvernarea coruptă, îndeosebi în sistemul bancar”. În momentul de faţă protestele continuă, iar cei prezenţi în Piaţă au format un „Orăşel al Demnităţii” din cele peste 150 de corturi amplasate în faţa Guvernului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe