Lider al protestelor din R.Moldova: ”Oligarhia nu mai ascultă glasul cetăţenilor”
alte articole
Aproximativ 100.000 de moldoveni au ieşit în stradă, duminică, pentru a protesta împotriva "ilegalităţilor comise de guvernarea coruptă, îndeosebi în sistemul bancar". Mitingul, organizat de Platforma Civică "Demnitate şi Adevăr", este denumit simbolic "Marea Adunare Naţională". În prezent, peste 100 de corturi au fost instalate în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, în ceea ce protestatarii numesc „Oraşul Demnităţii”. Unul dintre liderii protestelor a explicat pentru Epoch Times de ce oamenii nu pleacă, iar protestul va continua.
”Câteva sute de oameni şi-au petrecut noaptea în centrul capitalei. Obosiţi, aceştia lansează apeluri către cât mai mulţi cetăţeni, să li se alăture şi să continue protestul până ce revendicările le vor fi ascultate”, scrie Independent.md.
”Nu vom pleca de aici până ce nu vom fi ascultaţi. Am făcut trei manifestaţii de amploare, zeci de pichetări în această vară, dar niciodată solicitările noastre nu au fost ascultate de guvernarea criminală. Dacă plecăm, nu ne vor mai permite să ne mai întoarcem. Nu ne vor mai permite să mai protestăm. În actualele condiţii chiar şi mâine de ar avea loc alegeri anticipate, aceeaşi clasă politică de la guvernare ar câştiga. De ce? Pentru că ei controlează CEC-ul (Comisia Electorală Centrală n.r), CCA-ul (Consiliul Coordonator al Audiovizualului n.r), justiţia şi celelalte instituţii ale statului. Alegeri anticipate pot avea loc doar după ce aceste instituţii vor fi scoase de sub control politic, iar atunci cu siguranţă vor câştiga cei care merită”, a declarat jurnalistul Alexandru Cozer, unul dintre liderii protestelor, pentru Epoch Times.
Întrebat de ce mişcarea civică nu se transformă într-o veritabilă alternativă politică pentru a intra în competiţie cu actualele partide, jurnalistul a precizat că ”Platforma Civică 'Demnitate şi Adevăr' va rămâne cetăţenească, dar membrii acesteia şi-au asumat rolul de a identifica cetăţeni care s-ar putea constitui într-un partid politic care să devină o alternativă pro-europeană veritabilă”. În opinia sa, presiunea străzii este o soluţie deoarece ”astăzi, în condiţiile în care statul se află în captivitate totală, doar presiunea străzii mai poate schimba lucrurile în vreun fel. De asta şi protestul s-a transformat într-unul non stop, deoarece această oligarhie care conduce astăzi statul nu mai ascultă glasul cetăţenilor”.
Cozer a făcut referire şi la cazul Ucrainei, arătând că ieri, Christine Lagarde, sefa FMI, a declarat că este plăcut impresionată de reformele din ultimele luni făcute de Ucraina. ”Acestea au fost posibile datorită instaurării unui guvern agreat de sutele de mii de protestatari de pe Euromaidan, în condiţiile în care Ucraina la acea oră se afla într-o situaţie similară cu cea a Moldovei”, a explicat el.
”Platforma Civică Demnitate şi Adevăr va rămâne cetăţenească, dar membrii acesteia şi-au asumat rolul de a identifica cetăţeni care s-ar putea constitui într-un partid politic care să devină o alternativă pro-europeană veritabilă”.
Membrul Platformei civice DA consideră că un prim pas spre depolitizarea instituţiilor din Republica Moldova trebuie să fie ”demiterea actualilor conducători ai acestor instituţii, iar apoi, printr-un dialog strâns între reprezentanţii protestatarilor, emisarii occidentali şi actuala guvernare, vor fi identificaţi conducători adecvaţi pentru aceste instituţii, iar ulterior organizate alegeri anticipate”.
Referitor la reacţia puterii de la Chişinău, Cozer a afirmat că ”este una care nu ne miră. Aceşti oameni trăiesc într-o altă lume. Pentru ei este imposibil să înţeleagă durerea unei mame venite în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), cu un copil de trei ani, care a dormit într-un cort. Ei vor avea însă o mare surpriză, iar protestele nu vor scădea din amploare, ci din contră, vor deveni tot mai ample, până ce vor fi schimbaţi”.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.