Republica Moldova şi Georgia se tem de o ripostă a Rusiei din cauza acordurilor cu UE

(NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GettyImages)

Georgia şi Republica Moldova urmează să semneze ample acorduri comerciale şi de asociere cu UE la 27 iunie, iar temerile privind o ripostă din partea Rusiei sunt în creştere, comentează Financial Times.

Acordul de asociere planificat dintre UE şi Kiev se află în centrul crizei actuale din Ucraina, în condiţiile în care Moscova a împins fostele state sovietice să adere la blocul comercial rival Eurasia. Cu toate acestea, atât Republica Moldova, cât şi Georgia insistă că vor semna acordurile la Bruxelles luna viitoare, în pofida presiunii tot mai mari a Moscovei.

Alex Petriaşvili, ministrul georgian pentru integrare europeană, a declarat că, deşi Rusia a susţinut public că nu se va opune acordului între Tbilisi şi UE, Rusia s-a folosit în acelaşi timp de trupele ruseşti staţionate în Osetia de Sud pentru a ridica temperatura politică. De la sfârşitul lunii trecute, Petriaşvili a declarat că trupele ruseşti au răpit 20 de georgieni de la graniţa administrativă a Osetiei de Sud. De asemenea, oficialul a precizat că trupele ruseşti au amplasat şi mai multă sârmă ghimpată şi au crescut numărul încălcărilor spaţiului aerian georgian.

De cealaltă parte, Rusia a declarat că este dispusă să poarte discuţii cu Comisia Europeană, pentru a evita confruntările în privinţa acordurilor comerciale.

Rusia, aminteşte Financial Times, a impus deja un embargo dureros asupra vinului provenit din Republica Moldova, iar Petriaşvili susţine că Georgia este vizată de o acţiune similară pentru exporturile sale de apă minerală, citrice şi legume. Din cauza unei posibile reacţii a Rusiei, Petriaşvili a subliniat importanţa faptului ca UE să îşi demonstreze solidaritatea cu Georgia şi să ofere sprijin tehnic, după semnarea acordului.

Pe de altă parte, într-o vizită la Bruxelles săptămâna trecută, Iurie Leancă, premierul Republicii Moldova, a încercat să diminueze tensiunile cu Rusia înainte de semnarea acordului. Principalul adversar politic al Republicii Moldova este Dmitri Rogozin, vicepremierul Rusiei, care gestionează relaţiile cu Transnistria, enclava prorusă din Republica Moldova. Anul trecut, Rogozin a declarat că un acord cu UE ar putea ameninţa aprovizionarea cu gaz a Chişinăului, avertizând pe un ton sumbru că speră ca moldovenii să nu îngheţe.

Leancă a susţinut, de asemenea, că ar putea convinge încă Moscova că un acord cu UE nu înseamnă ruperea legăturilor comerciale cu Rusia, descriind în schimb acordul drept unul de pe urma căruia toate părţile ar avea de câştigat.

Cu toate acestea, oficialii Comisiei Europene - executivul UE responsabil pentru acordurile comerciale - sunt mai puţin siguri că argumentul lui Leancă va prevala şi se aşteaptă la represalii din partea Moscovei. Unul dintre aceştia a menţionat şi că Republica Moldova este, de asemenea, vulnerabilă la influenţa Rusiei la alegerile din noiembrie, prin intermediul mitei şi al mass-media proruse.