Băsescu: Sper să nu apară instabilitatea în R. Moldova până la semnarea acordului cu UE din 27 iunie

Prezent duminică la dezbaterea "Priorităţile României în Uniunea Europeană. Cum putem sprijini integrarea europeană a Republicii Moldova" organizată de Fundaţia Mişcarea Populară la Iaşi, preşedintele Traian Băsescu a subliniat că speră să nu apară vreo destabilizare în R. Moldova, al doilea stat românesc, până când acest stat va semna Acordul de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană, respectiv la 27 iunie.
Andrei Pricopie
18.05.2014

alte articole

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Andrei Pricopie
18.05.2014

Prezent duminică la dezbaterea "Priorităţile României în Uniunea Europeană. Cum putem sprijini integrarea europeană a Republicii Moldova" organizată de Fundaţia Mişcarea Populară la Iaşi, preşedintele Traian Băsescu a subliniat că speră să nu apară vreo destabilizare în R. Moldova, al doilea stat românesc, până când acest stat va semna Acordul de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

Potrivit Mediafax, preşedintele a precizat că Republica Moldova "este o ţară care poate deveni foarte uşor instabilă din cauza focarelor pe care le are pe teritoriul ei, Transnistria, Găgăuzia, Caraclia şi chiar Bălţi, unde, prin forţa lucrurilor, comuniştii sunt extrem de puternici. Mi-aş dori tare mult ca instabilitatea să nu apară până pe 27 iunie, când Republica Moldova va semna acordul de asociere şi liber schimb. Mi-aş dori să nu se producă o destabilizare în Republica Moldova".

Traian Băsescu a susţinut că ţara noastră a avut un rol important în ceea ce priveşte semnarea acordului a acordului de asociere şi liber schimb între R: Moldova şi UE, explicând că iniţial semnarea trebuia să aibe loc în luna octombrie, după care în august, iar în final s-a ajuns la termenul din prezent, respectiv 27 iunie.

"În ceea ce ne priveşte, nu putem privi la Republica Moldova doar ca la o ţară. Aşa cum am definit întotdeauna, este al doilea stat românesc, iar obligaţiile noastre politice sunt enorme faţă de această ţară, pentru că nu ne-ar ierta nimeni dacă n-am valorifica conjunctura favorabilă semnării acordului", a afirmat preşedintele Traian Băsescu, adăugând că ţara noastră va fi primul stat care va ratifica acest acord.

Şeful statului a atras atenţia că evoluţia Republicii Moldova trebuie privită în lumina contextul regional, Rusia devenind „extrem de agresivă în regiune” în timp ce îşi urmăreşte obiectivele fără a respecta regulile.

"La situaţia actuală sprijinul României pentru Republica Moldova este enorm", a declarat acesta, menţionând totodată că nu doar ţara noastră este "un avocat" al R. Moldova, ci şi Comisia Europeană.

"Spre exemplu, una din marile probleme pe care le avea Republica Moldova era o eventuală întrerupere a exportului de fructe către Federaţia Rusă. Vineri se discuta şi se aprobase dublarea cotelor Republicii Moldova către UE, exact pentru a o sprijini dacă Rusia ar avea atitudini de acest tip", a mai declarat Traian Băsescu.

Chişinăul şi-a manifestat ferm apropierea de Uniunea Europeană, alegând să reducă, sub presiunile Kremlinului, relaţiile comerciale cu Rusia.

"Moldova nu se mai percepe drept republică post-sovietică. În ultimii aproape cinci ani, a făcut paşi decisivi în stabilirea unor relaţii strânse şi ireversibile cu Uniunea Europeană", a declarat, la mijlocul săptămânii, premierul moldovean Iurie Leancă.

Moscova a reacţionat dur la dorinţa R. Moldova de a adopta un parcurs, premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, ameninţând cu posibile "consecinţe foarte grave asupra Republicii Moldova şi a populaţiei sale".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor