Traian Băsescu: Marea Neagră, un stomac moale al Europei de Est

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut vineri o conferinţă comună de presă, împreună cu Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Loredana Diacu
16.05.2014

alte articole

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Loredana Diacu
16.05.2014

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut vineri o conferinţă comună de presă, împreună cu Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Mulţumindu-i oficialului NATO pentru prezenţa la Bucureşti într-un "moment când regiunea este frământată", şeful statului a declarat că discuţiile cu secretarul general au vizat toată problematica regiunii precum şi "modul cum trebuie să reacţionăm la creşterea nivelului de insecuritate generat de situaţia din Ucraina, în perspectiva summitului NATO din septembrie. "Obiectivul nostru este consolidarea securităţii pe flancul de est şi reafirmarea cu forţă a aplicării art. 5 al tratatului, care garantează securitatea fiecărui membru prin sprijinul acordat de toate statele membre", a afirmat Băsescu.

"Am remarcat în discuţiile cu Secretarul General NATO reacţia de solidaritate cu regiunea pe care au avut-o state precum SUA care au trimis şi în România, în Polonia şi în Ţările Baltice forţe aeriene, terestre, navale, nave de luptă americane şi franceze în Marea Neagră, am salutat reacţia Canadei, care a trimis şi ea în România avioane de luptă, şi nu în ultimul rând reacţia NATO, în general, faţă de instabilitatea în regiune, şi afirmarea la cel mai înalt nivel a funcţionării art. 5 în orice circumstanţă", şi-a exprimat Băsescu aprecierea la adresa sprijinului acordat de NATO aliaţilor din est.

De asemenea, şeful statului şi-a exprimat aprecierea la adresa Guvernului României de a creşte alocaţiile pentru Ministerul Apărării: "Este un semnal bun, poate trebuie să mai discutăm cadenţa cu care se va face, timpul nu aşteaptă", a declarat Băsescu.

Traian Băsescu a insistat în mod deosebit asupra faptului că Marea Neagră a devenit noul punct nevralgic al regiunii, partea cea mai sensibilă în regiune, vulnerabilitatea cea mai mare pe care o avem, "stomacul moale" al zonei.

Situaţia de securitate din Marea Neagră s-a deteriorat consistent, a arătat Băsescu, punctelor nevralgice pentru securitatea regiunii (Nagorno Karabah, Osetia de Sud, Transnistria), adaugându-li-se acum o altă zonă extrem de vulnerabilă, Marea Neagră, unde se află concentrate forţe militare ale Federaţiei Ruse, care creează instabilitate şi dezechilibre în raportul de forţe, "dezechilibre care trebuie compensate".

La rândul său, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a mulţumit pentru întâlnirea "foarte constructivă," şi şi-a exprimat aprecierea la adresa României, "o ţară angajată, puternică şi de încredere."

"Jucaţi un rol excepţional în Afganistan, sunteţi foarte activi în programele noastre internaţionale, inclusiv programul anti rachetă. Aţi demonstrat că e posibil să întoarcem tendinţa de reducere a bugetelor de Apărare şi să faceţi investiţii substanţiale în capacităţi substanţiale" a declarat Rasmussen, apreciind creşterea bugetului armatei, apreciată şi de Băsescu.

"Sarcina principală a NATO este apărarea aliaţilor noştri iar angajamentul nostru este extrem de solid" a asigurat secretarul general NATO, insistând asupra faptului că "România nu este singură", este aliatul NATO, care va face "tot ce este necesar, oricât este nevoie."

"Am discutat criza serioasă de la graniţele noastre, România nu e singură, sunteţi parte a NATO şi orice aliat se bucură de protecţia completă a NATO", a afirmat Rasmussen.

Întrebat de presă ce crede despre recentele declaraţii ale liderilor ruşi despre România, Moldova şi Ucraina, despre afirmaţiile ruşilor conform cărora garantarea unui loc pentru Ucraina ar fi grav şi despre ameninţările la adresa integrităţii teritoriale a Moldovei, Rasmussen a explicat că agresiunea Rusiei contra Ucrainei arată că nimeni nu mai poate avea încredere în aşa numitele garanţii ale Rusiei cu privire la suveranitate şi integritate.

"Rusia a garantat în 1994 suveranitatea Ucrainei şi ce am văzut e o înşfăcare a teritoriului cu forţa. Nu cred că putem avea încredere în aceste garanţii", a explicat secretarul general NATO.

"În ceea ce priveşte Ucraina, Ucraina trebuie să decidă viitorul ei. (...) Ucraina va trebui să decidă, nu Rusia, nu noi. (...) Acelaşi lucru se aplică Moldovei. Solicităn respectul pentru integritatea teritorială a Moldovei. Vrem ca Rusia să-şi respecte obligaţiile internaţionale şi să nu încerce să destabilizeze situaţia nici în Moldova nici în Ucraina", a afirmat Rasmussen.

În legătură cu scenariul sumbru lansat în urmă cu 3 săptămâni de premierul Ucrainei, Iaţeniuk, care acuza că Rusia vrea să declanşeze cel de al treilea război mondial, Rasmussen a opinat că "este puţin dramatic să discutăm de un al treilea război mondial" şi a asigurat că NATO este pregătită să apere şi să-şi protejeze aliaţii în mod eficient, motiv pentru care a luat deja măsuri pentru consolidarea prezenţei NATO în zonă (a trimis avioane AWACS pentru supraveghere în Polonia şi România şi a crescut numărul de nave în Marea Neagră).

"Am luat măsuri pentru a consolida apărarea colectivă şi nu vom ezita să luăm şi alte măsuri dacă e necesar. Suntem pregătiţi", a punctat secretarul general NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor