Miliardarul Akhmetov îşi trimite minerii să patruleze în estul Ucrainei

Miliardarul ucrainean, Rinat Akhmetov, şi-a trimis muncitorii din minerit şi metalurgie să patruleze alături de poliţie în oraşul Mariupol, la scurt timp după ce zona a fost eliberată de sub ocupaţia forţelor pro-Rusia, a notat, vineri, Reuters.
P. P.
17.05.2014

alte articole

Oligarhul Rinat Ahmetov. (youtube.com)
P. P.
17.05.2014

Miliardarul ucrainean, Rinat Akhmetov, şi-a trimis muncitorii din minerit şi metalurgie să patruleze alături de poliţie în oraşul Mariupol, la scurt timp după ce zona a fost eliberată de sub ocupaţia forţelor pro-Rusia, a notat, vineri, Reuters.

Akhmetov, a cărui avere este estimată de Forbes la 11,4 miliarde de dolari, are 300.000 de angajaţi lucrând în zonele din estul Ucrainei. Dacă în trecut a menţinut o poziţie neutră, aşa numitele „declaraţii” de independenţă din Doneţk l-au ajutat să înţeleagă ameninţarea imensă pe care anexarea de către Rusia o aduce averii şi proprietăţilor sale.

Fără susţinerea oficială a Moscovei, regiunea Doneţk riscă să ajungă într-o stare chiar mai critică decât celelalte regiuni în care Rusia s-a implicat, Transnistria sau Abkhazia. Patronul mult aclamatei echipe de fotbal Şahtior Doneţk ar avea de suferit enorm dacă Meninvest, o companie metalurgică care exportă metal în 100 de ţări, ar avea graniţele spre Occident închise.

Guvernul de la Kiev a denunţat, vineri, autoproclamatele „republici populare” Doneţk şi Lugansk drept „organizaţii teroriste”, schimbând semnificativ cursul evenimentelor din estul ţării.

Totuşi, loialitatea lui Akhemetov, un fost aliat al fostului preşedinte pro-Kremlin Viktor Ianukovici, pare să fie decisă. Întrebat în repetate rânduri de partea cui se va ralia, fostul politician din partidul Regiunilor a răspuns:

„Noi favorizăm o Ucraina întreagă, unită, o Ucraina puternică cu Doneţk în ea. Toată lumea este de acord că puterea trebuie să fie descentralizată. Dar repet, trebuie să fie în interiorul unui stat unit.”

Miliardarul şi-a asumat responsabilitatea de a proteja oraşul şi de a asigura protecţia civililor în timpul alegerilor programate pe 25 mai, conform primarului numit de Kiev din Mariupol. Neînarmaţi, muncitorii companiilor sale au început să cureţe oraşul de baricadele create de către separatiştii pro-Rusia şi să patruleze alături de poliţie.

Probabil că planurile Kievului de a acorda mai multă putere regiunilor, venite pe fondul mişcărilor separatiste, l-au făcut să aştepte instalarea unui guvern ales democratic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor