Asocierea Moldovei cu UE nu este privită cu ochi buni de Transnistria

Următoarea rundă de negocieri în formatul "5 2" privind reglementarea conflictului transnistrean ar putea avea loc în perioada 17-18 iulie, la Viena, Austria.
(photos.com)
Ana Chitoroagă
07.06.2014

Următoarea rundă de negocieri în formatul "5 2" privind reglementarea conflictului transnistrean ar putea avea loc în perioada 17-18 iulie, la Viena, Austria. Declaraţiile au fost făcute vineri, 6 iunie, de reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Radojko Bogojevic, la o conferinţă susţinută după runda de negocieri desfăşurată pe parcursul ultimelor două zile la Viena, informează Moldpres.

Eugen Carpov, viceprim-ministru pentru reintegrare şi negociatorul principal din partea Chişinăului, a declarat că în cadrul rundei de negocieri au fost examinate mai multe subiecte, în special referitoare la situaţia şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, situaţia fermierilor, libera circulaţie a mărfurilor şi a cetăţenilor. Chişinăul îşi exprimă disponibilitatea ca premierul Iurie Leancă să aibă o întrevedere cu liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk, a specificat Carpov.

Negociatorul principal din partea Tiraspolului, Nina Ştanski, a declarat că regiunea transnistreană s-ar afla într-o aşa-numită "blocadă economică", lucru infirmat de vicepremierul Carpov. Ea a mai adăugat că economia regiunii transnistrene este afectată de criza din Ucraina.

Reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului au viziuni diferite asupra efectelor semnării Acordului de Asociere dintre R. Moldova şi UE, preconizată pentru data de 27 iunie curent. În timp ce Nina Ştanski a afirmat că semnarea Acordului „poate să influenţeze negativ relaţiile dintre regiunea transnistreană şi Republica Moldova”, Eugen Carpov s-a arătat convins că acest Acord nu va avea efecte negative asupra regiunii transnistrene.

Discuţiile vor fi continuate în cadrul Conferinţei dedicate promovării măsurilor de consolidare a încrederii, care va avea loc în Germania în perioada 10-11 iunie curent, şi la care vor participa şi reprezentanţii grupurilor de lucru sectoriale de la Chişinău şi Tiraspol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor