Oficial NATO: Vom continua să facem presiuni asupra Rusiei pentru a respecta neutralitatea R.Moldova
alte articole
După o vizită de trei zile la Chişinău, secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, vorbeşte în Adevărul despre ameninţările cu care s-ar putea confrunta Republica Moldova în contextul crizei din Ucraina, promiţând Chişinăului mai multă 'atenţie şi suport' pe viitor. Criza provocată de Rusia în Ucraina are implicaţii pentru Republica Moldova, susţine Alexander Vershbow.
Totodată, el a declarat că Rusia nu şi-a onorat angajamentele de a retrage muniţia din Transnistria, iar NATO va continua să facă presiuni asupra Moscovei pentru a respecta neutralitatea Republicii Moldova. 'Este clar că Moscova nu a respectat deciziile asumate la summitul din 1999, de la Istanbul, şi alte angajamente, iar prezenţa militară e o pârghie de influenţă pentru guvernarea rusă. Criza actuală acutizează semnificativ problema, dar NATO nu are acel glonţ de argint care să salveze situaţia. Vom continua să facem presiuni asupra ruşilor, să-i facem să ţină cont de legislaţia internaţională şi să respecte neutralitatea Moldovei, statut ce exclude orice forţe armate pe teritoriul său fără consimţământul guvernării. Pe lângă asta, continuăm să vă susţinem eforturile de întărire a instituţiilor ce asigură securitatea, ca să puteţi rezista oricăror provocări ce ar putea veni din partea Rusiei', potrivit lui Vershbow.
Referindu-se la sancţiunile împotriva Rusiei în contextul crizei din Ucraina, oficialul NATO susţine că primele efecte au început să apară. 'E nevoie de timp pentru impact. Oricum, se atestă accelerarea 'zborului de capital' din Rusia, reducerea pieţei de valori. Cu cât mai multe persoane şi companii sunt sancţionate, cu atât e mai periculos şi riscant a face business cu Rusia, iar dificultăţile se vor multiplica pe parcurs. Totodată, în curând vor deveni vizibile efectele izolării politice cu care se confruntă acum Moscova. Rezultatele nu apar peste noapte, dar presiunile cresc şi sperăm că vor descuraja Moscova să înainteze în Ucraina. Alegerile din 25 mai reprezintă evenimentul-cheie ce poate pune punct crizei', a declarat Alexandr Vershbow.
'Moldova nu se mai autopercepe drept republică post-sovietică', a declarat premierul Iurie Leancă, citat de Ziarul Naţional. În ultimii aproape cinci ani, Republica Moldova a făcut paşi decisivi în stabilirea unor relaţii strânse şi ireversibile cu Uniunea Europeană, a declarat Leancă la Varşovia, unde a participat la Reuniunea anuală a Consiliului Guvernatorilor BERD.
Ziarul de Gardă scrie că, în primele patru luni ale anului 2014, au plecat benevol din sistem mai mulţi judecători decât în ultimii doi ani la un loc. Pe lângă motivele mai mult sau mai puţin ascunse care au stat la baza deciziei acestora de a părăsi mult râvnita meserie de judecător, se numără şi faptul că mulţi dintre ei urmează să primească indemnizaţii unice de concediere, care ajung, în unele cazuri, la peste 300.000 de lei (aproximativ 25.000 de dolari). Ziarul însă menţionează că aceşti bani nu se regăsesc însă nici în bugetele judecătoriilor în care au activat aceştia, dar nici în vistieria statului.