Anders Fogh Rasmussen: "Avem deja toate planurile puse în aplicare pentru a asigura apărarea şi protecţia efectivă a tuturor aliaţilor"

Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la Bruxelles
Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la Bruxelles (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a declarat joi că acţiunile militare "ilegale" ale Rusiei în Ucraina au schimbat "dramatic" situaţia de securitate în Europa. Spionajul şi manipularea opiniei publice prin mass-media, practicate de Moscova, s-au intensificat "peste limitele tradiţionale", a mai remarcat oficialul NATO.

Aflat într-o vizită în România, pe fundalul tensiunilor din Ucraina şi al recentelor ameninţări ale vicepremierului rus Rogozin la adresa României, secretarul general NATO a explicat, într-un interviu acordat hotnews, că NATO a luat deja măsuri pentru întărirea securităţii în estul Europei iar la summitul NATO din septembrie din Ţara Galilor vor fi luate noi măsuri pe termen lung pentru apărarea ţărilor aliate.

Astfel, Rasmussen a reamintit că NATO a trimis avioane AWACS pentru supraveghere în Polonia şi România şi a crescut numărul de nave în Marea Neagră. De asemenea, ar putea urma alte măsuri care ar include o înnoire a planurilor de apărare deja existente, dezvoltarea de noi planuri de apărare, exerciţii militare avansate precum şi noi desfăşurări de trupe şi tehnică militară.

Fără să confirme sau să infirme dacă NATO va dispune, în toamnă, înfiinţarea unor baze permanente în România, sau să dea informaţii concrete despre planurile de apărare pentru aliaţii NATO din estul Europei, Rasmussen a dat asigurări că NATO va lua toate măsurile necesare pentru ca ţările din estul europei să nu se simtă ameninţate, în contextul acţiunilor militare ilegale ale Rusiei în Ucraina:

"Acum evaluăm ce paşi trebuie să urmăm pentru a întări şi mai mult apărarea colectivă. Şi, bineînţeles, aceasta va include şi consideraţii despre ceea ce noi numim desfăşurările de trupe şi tehnică necesare. Dar e puţin prea devreme pentru a spune exact cum şi unde; fiţi siguri că nu vom ezita să luăm toate măsurile necesare. (...) Vă asigur că avem deja toate planurile puse în aplicare pentru a asigura apărarea şi protecţia efectivă a tuturor aliaţilor. Dar situaţia de securitate de după acţiunile militare ilegale ale Rusiei în Ucraina face necesar pentru noi să ne updatăm planurile deja existente şi de asemenea să dezvoltăm noi planuri.", a mai declarat Rasmussen.

Întrebat dacă NATO are dovezi că Rusia îşi retrage forţele armate de la graniţa cu Ucraina, Rasmussen a negat: „Nu. Şi acesta e un răspuns clar. Nu avem nici o dovadă palpabilă că Rusia îşi retrage trupele. Am văzut anunţuri similare dinspre Rusia în trecut şi nu s-a întâmplat nimic. Suntem foarte precauţi când vine vorba despre astfel de anunţuri. De aceea cerem Rusiei în continuare să-şi retragă trupele.”

De asemenea, Rasmussen a refuzat să comenteze informaţia conform căreia Rusia vrea să ajungă să controleze gurile Dunării, afirmând însă că nu este nici o îndoială că acţiunile militare ilegale ale Rusiei în Ucraina au efecte dincolo de Ucraina.

"E vorba despre un obiectiv pe termen lung al Rusiei de a-şi restabili o sferă de influenţă în fostul spaţiu sovietic. Asta include şi interesul Rusiei de a prelungi conflictele din apropiere: Transnistria, Osetia de Sud, Abhazia, acum şi Crimeea. Rusia foloseşte aceste conflicte îngheţate pentru a împiedica ţările respective să-şi urmeze drumul spre integrarea în UE şi NATO" a declarat secretarul general NATO.

Oficialul NATO a mai afirmat că nu are nicio îndoială că Rusia îşi va creşte presiunea în Moldova şi probabil în Georgia, în aşteptarea finalizării acordurilor de asociere cu UE, scopul Rusiei fiind să împiedice aceste ţări să aibă relaţii apropiate cu UE şi NATO.

De asemenea, la o zi după ce un eurodeputat ungar, membru al partidului Jobbik a fost acuzat oficial de spionaj al instituţiilor UE, în favoarea Rusiei, Rasmussen a admis că în ultima vreme activităţile de spionaj ale ruşilor s-au intensificat „peste limitele tradiţionale” şi a subliniat faptul că, de asemenea, Rusia este angajată masiv în raspândirea de dezinformări, campanii de manipulare, care includ influenţarea mass-media şi a ONG-urilor. "Este o operaţiune foarte sofisticată cu scopul de a influenţa opinia publică, ca şi procesul de decizie politică în statele membre NATO", a explicat Rasmussen politica de manipulare practicată de liderii de la Kremlin.

Rusia este foarte activă în Bulgaria a mai comentat Rasmussen, declarând însă că nu pune la îndoială ataşamentul Bulgariei faţă de NATO sau faţă de UE. Rusia este, după toate probabilităţile, foarte activă şi în România: „Nu am exemple concrete, dar aş fi surprins ca Rusia să nu fie activă şi în România” a declarat Rasmussen.

Anders Fogh Rasmussen a refuzat să comenteze situaţia politică din România însă, abordând tema corupţiei, a declarat că „toate guvernele ar trebui să se concentreze pe asta”.

„A fost unul dintre criteriile de aderare în UE şi NATO. Oricând vedem exemple de corupţie, ar trebui pedepsită sever iar guvernele ar trebui să-şi dedice eforturile pentru a lupta cu acest flagel”, a concluzionat oficialul NATO.