Evacuări la Roşia Montană. Fisură în digul unui lac de acumulare

Evacuari la Rosia Montana
Evacuari la Rosia Montana

Peste 260 de persoane au fost evacuate la Roşia Montană după ce la 112 a fost raportată o fisură în digul lacului de acumulare Tăul Mare.

Primarul localităţii a sunat la 112, iar ulterior apelului a fost activat Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei care a demarat o serie de măsuri pentru protejarea locuitorilor. Autorităţile susţin că lacul nu este unul de steril, ci cu apă.

Duminică, la Roşia Montană a ajuns şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, relatează Ziare.com. Acesta a declarat că au fost evacuate 268 de persoane şi că la faţa locului a fost chemat un expert pentru a da o soluţie punerii în siguranţă a barajului.

„După cum cunoaşteţi, ieri, în jurul orei 19:00 s-a primit prin 112 un apel că ar fi o problemă la nivelul barajului de la Roşia Montană, baraj care acumulează apă curată, deci nu vorbim de halde de steril sau alte substanţe.

Colegii de la ISU şi toate autorităţile, bineînţeles autorităţile locale care au fost implicate încă de la orele 16:00 verificând situaţia care a fost sesizată de un cetăţean, au convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.

Am intrat în legătură cu ei şi în final, după mai multe consultări, inclusiv cu domnul prim-ministru şi cu ministrul Bode, decizia finală a fost de a evacua 268 de persoane din zona unde există un potenţial de risc, până la stabilirea situaţiei şi a nivelului de risc.

Aşteptăm expertul să ne dea o soluţie tehnică. Nivelul apei în baraj este undeva la circa 60 cm sub descărcătorul de ape mari, deci barajul mai poate acumula. Mai sunt încă circa 3 metri până la cota coronamentului.

Volumul de apă în baraj este de 270.000 mc. La staţia meteo, în ultimele 21 de ore a plouat circa 15,2 litri/mp, precipitaţiile fiind în scădere. Aşteptăm pornirea pompelor şi soluţia expertului”, a declarat Raed Arafat.

Vă invităm să urmăriţi şi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură