Incident de securitate cibernetică la Agenţia ONU pentru Aviaţie. Presupusă scurgere de date de recrutare

Sediul Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO) (Getty Images)
Redacţia
08.01.2025

Un incident recent de securitate cibernetică, implicând agenţia ONU pentru aviaţie, s-a referit la o presupusă scurgere de mii de înregistrări legate de cererile de recrutare, datând din perioada aprilie 2016 – iulie 2024, a declarat pentru Reuters agenţia cu sediul în Montreal.

Actorul cibernetic cunoscut sub numele de Natohub a susţinut că a publicat 42.000 de înregistrări, dar Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO) a subliniat că acestea nu afectează sistemele legate de siguranţă sau securitatea aviaţiei.

„Putem confirma că acest incident este limitat la baza de date de recrutare şi nu afectează niciun sistem legat de operaţiunile de siguranţă sau securitate ale aviaţiei”, a declarat, marţi, ICAO.

Informaţiile privind incidentul au început să circule după o postare pe un site popular în rândul infractorilor cibernetici, axat pe scurgeri de date.

Luni, ICAO a declarat că investighează revendicarea unui hacker privind furtul înregistrărilor şi că au fost implementate măsuri suplimentare de securitate pentru protejarea sistemelor agenţiei.

„Lucrăm, de asemenea, pentru a identifica şi notifica persoanele afectate”, a declarat ICAO.

Datele compromise

Datele compromise includ informaţii legate de recrutare furnizate de solicitanţii de locuri de muncă, cum ar fi:

  • Nume
  • Adrese de email
  • Date de naştere
  • Istoric profesional

Nu sunt incluse informaţii financiare, parole, detalii despre paşapoarte sau documente încărcate de solicitanţi, a subliniat ICAO.

Context şi măsuri anterioare

ICAO, cu 193 de state membre, a mai fost vizată într-un atac cibernetic în 2016, după care a declarat că a făcut îmbunătăţiri semnificative în securitatea sa.

Organizaţia stabileşte standarde prin consens pentru diverse aspecte ale aviaţiei, de la piste la centuri de siguranţă. A fost creată în 1944, după ce Statele Unite au invitat peste 50 de aliaţi să convină asupra unui sistem comun de navigaţie aeriană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor