Băuturile zaharoase sunt asociate cu milioane de cazuri noi de diabet şi boli de inimă

Băuturi dulci carbogazoase (David McNew / Getty Images)
Rachel Ann T. Melegrito
10.01.2025

Băuturile zaharoase contribuie în mare măsură la apariţia problemelor cronice de sănătate. Un nou studiu de la Universitatea Tufts din Boston sugerează că aproximativ unul din 10 cazuri noi de diabet de tip 2 şi unul din 30 de cazuri noi de boli cardiovasculare sunt legate de băuturile zaharoase.

Pentru studiu, publicat luni în Nature Medicine, cercetătorii au efectuat o analiză cuprinzătoare a poverii globale a băuturilor îndulcite cu zahăr. Cercetătorii au examinat datele privind consumul de băuturi zaharoase din anchetele dietetice la care au participat 2,9 milioane de persoane din 118 ţări, reprezentând aproape 90 % din populaţia mondială.

Ei au constatat că, în perioada 1990-2020, băuturile zaharoase au cauzat 5% din totalul deceselor cauzate de diabetul de tip 2 şi 2% din totalul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare (CVD).

Proporţia cazurilor de diabet de tip 2 legate de băuturile zaharoase a crescut cu 1,3 puncte procentuale absolute la nivel global.

„Povara T2D (diabet de tip 2) a crescut din 1990 până în 2020 la nivel global, deşi povara bolilor cardiovasculare a rămas stabilă”, a declarat pentru The Epoch Times Laura Lara-Castor, autor corespondent şi cercetător postdoctoral la Institutul pentru Măsurarea şi Evaluarea Sănătăţii cu sediul la Universitatea din Washington.

„Dacă nu acţionăm prompt cu strategii de scădere a consumului de SSB (băuturi îndulcite cu zahăr), vom asista la o creştere continuă a problemelor de sănătate cardiace şi metabolice legate de acestea”, a spus ea.

Povara globală a bolilor legate de consumul de băuturi zaharoase

Studiul a analizat aportul alimentar al oamenilor de băuturi îndulcite cu zahăr (SSB) pe baza a 450 de sondaje.

Cercetătorii au constatat că, din 1990 până în 2020, consumul de SSB a fost legat de aproximativ 12,5 milioane de ani de viaţă sănătoasă pierduţi din cauza bolilor. Dintre aceştia, 5 milioane s-au datorat diabetului de tip 2, iar 7,6 milioane s-au datorat bolilor cardiovasculare.

America Latină şi Caraibe au fost cele mai afectate, cu cea mai mare proporţie de cazuri de diabet de tip 2 şi boli cardiovasculare legate de consumul de băuturi zaharoase. Ţările din Asia de Sud-Est şi de Est au fost cele mai puţin afectate.

America Latină a avut cel mai mare număr de cazuri de diabet de tip 2 legate de consumul de băuturi zaharoase, în timp ce Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au avut cel mai mare număr de cazuri de boli cardiovasculare legate de consumul de băuturi zaharoase.

Autorii au clasificat băuturile zaharoase drept băuturi care conţin zahăr adăugat şi cel puţin 50 de calorii. Exemplele includ băuturi răcoritoare, băuturi din fructe, băuturi energizante şi limonade.

Băuturile compuse 100% din suc de fructe sau legume, laptele îndulcit şi băuturile îndulcite artificial fără calorii nu au fost considerate băuturi zaharoase.

Băuturile zaharoase au efecte negative asupra sănătăţii din mai multe motive, inclusiv creşterea glicemiei şi favorizarea acumulării de grăsimi.

Consumul de băuturi zaharoase determină o creştere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, forţând organismul să depună eforturi mari pentru a reveni la nivelul de bază. În timp, vârfurile constante de zahăr împiedică organismul să facă faţă acestor vârfuri de zahăr, ceea ce duce la creşterea cronică a nivelului de zahăr din sânge - un factor-cheie în diabetul de tip 2.

Fructoza prezentă în zahărul de masă şi în siropul de porumb bogat în fructoză, utilizat pentru îndulcirea băuturilor, determină ficatul să producă grăsime în exces. Această grăsime se poate acumula în ficat şi în vasele de sânge, ducând la ficat gras şi boli cardiovasculare.

Băuturile zaharoase pot înlocui opţiunile mai sănătoase, ceea ce face ca oamenii să piardă nutrienţi esenţiali. Acest lucru poate duce la malnutriţie, creştere în greutate şi inflamaţii.

Ţările în curs de dezvoltare sunt cele mai afectate

Ţările în curs de dezvoltare, inclusiv Columbia, Mexic şi Africa de Sud, sunt printre cele mai afectate de efectele negative ale băuturilor zaharoase. În Columbia, peste 48% din cazurile noi de diabet şi 23% din cazurile noi de boli cardiovasculare au fost legate de consumul de băuturi acidulate cu acid.

„Pe măsură ce consumul de SSB s-a stabilizat sau a început să scadă în ţările cu venituri ridicate, industria băuturilor s-a orientat către pieţele emergente, unde populaţiile sunt foarte sensibile la apelul de marketing al stilurilor de viaţă aspiraţionale 'occidentale'”, a declarat Lara-Castor.

Adulţii mai educaţi sunt cei mai afectaţi de această tendinţă, a adăugat ea.

Ţările cu venituri, educaţie şi rezultate în materie de sănătate mai scăzute se confruntă adesea cu dificultăţi în reducerea consumului de băuturi zaharoase. Printre factorii care contribuie la această situaţie se numără ratele reduse ale impozitelor pe băuturile îndulcite şi aplicarea deficitară a reglementărilor de către guvern. De asemenea, accesul limitat la apă curată poate exacerba problema, a spus Lara-Castor.

Este dificil pentru oameni să treacă la reducerea consumului de băuturi îndulcite atunci când sunt expuşi la atât de multă publicitate şi băuturi ieftine, a spus ea, iar opoziţia industriei atenuează eforturile de reducere a consumului de băuturi îndulcite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor