Erdogan face din nou „curăţenie” în sistem - 800 de poliţişti

Primul ministru turc, Recep Tayyp Erdogan.
Primul ministru turc, Recep Tayyp Erdogan. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi-a continuat joi vasta campanie de epurare declanşată cu aproximativ o lună în urmă, revocând din funcţie sau mutând circa 500 de poliţişti doar din Ankara, scrie The Daily Star.

Potrivit publicaţiei Milliyet, printre "victimele" noului val de epurare se află atât ofiţeri cât şi simpli poliţişti. Presa turcă a anunţat că circa 6.000 de poliţişti, dintre care aproximativ 2.000 doar la Ankara, au fost sancţionaţi după dezvăluirea scandalului de corupţie care vizează zeci de apropiaţi ai puterii.

La 21 decembrie a fost demarată o anchetă în care fiii mai multor miniştri turci sunt acuzaţi de corupţie organizată, spălare de bani şi contrabandă cu aur. Erdogan acuză că ancheta este un complot organizat împotriva guvernului său de către agenţi locali ai puterilor străine şi a reacţionat dând afară numeroşi ofiţeri de poliţie.

Epurarea masivă din cadrul poliţiei reprezintă reacţia lui Erdogan faţă de mişcarea Gulen, având mulţi suporteri în rândul poliţiei, armatei şi sistemului judiciar, pe care manipulează astfel de anchete în cadrul unui "complot" la adresa Guvernului turc, înaintea alegerilor municipale din martie şi prezidenţialelor din august 2014.

Pe lângă remanierea din poliţie, Erdogan a vizat de asemenea şi sistemul judiciar turc. Nouăzeci şi şase judecători şi procurori au fost schimbaţi din posturi în cadrul unei noi remanieri a sistemului judiciar turc desfăşurată pe 21 ianuarie.

Proaspăta remaniere a Consiliului Suprem al Judecătorilor şi Procurorilor (HSYK) Turciei vine la mai puţin de o săptămână după un alt val de schimbări din funcţie, care l-a implicat pe procurorul şef al Istanbulului, precum şi pe procurorii care se ocupă de anchetarea cazului de mită care i-au implicat pe trei copii de miniştri ai guvernului AKP.

În acest timp Parlamentul dezbate o lege care creşte controlul guvernului asupra instituţiei, care joacă un rol cheie în misiuni.

Societatea civilă îl acuză pe Erdogan de islamizare agresivă şi erodarea drepturilor civile. Însă premierul dă vina pe "factori externi" şi pe Fetullah Gullen, un islamist moderat auto exilat în SUA, care deseori critică accesele de autoritate ale AKP. Gullen are numeroşi adepţi în rândul poliţiei şi sistemului judiciar.

"Erdogan a efectuat epurări politice pe baza unor motivaţii ideologice, propunând metode deja văzute în trecut pe care chiar partidul său promisese să le înceteze. Recep Tayyip Erdogan îşi trădează alegătorii. Erdogan abandonează calea reformelor întreprinse în urmă cu peste zece ani cu partidul său şi acesta este motivul pentru care turcii sunt nemulţumiţi, protestează în stradă de aproape doi ani", a declarat miercuri Fetullah Gullen pentru BBC şi la Wall Street Journal.