Erdogan atacă ”lobby-ul rataţilor”- opoziţia, presa, grupurile de afaceri şi pe Fethullah Gulen
alte articole
Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan a atacat marţi ceea ce el numeşte ”lobby-ul rataţilor” – media internaţională, grupurile de afaceri, investitorii, partidele din opoziţie şi mişcarea susţinătoare a lui Fethullah Gulen – pe care îi acuză frenetic că manipulează economia şi populaţia într-o încercare de răsturnare a guvernului.
”Campanii defăimătoare împotriva Turciei au fost duse în mare parte de unele cercuri din interiorul Turciei. Anumite grupuri media, nişte oameni de afaceri, organizaţii, unele organizaţii ale societăţii civile, partidul principal din opoziţie şi alte partide au nefasta slujbă de a mânji propria ţară şi economie”, a precizat Erdogan în faţa legiuitorilor săi din partidul de Dreptate şi Dezvoltare.
Fiecare acuzaţie, fondată sau nu, la adresa cabinetul premierului, este transformată de acesta într-un atac la adresa ţării, iar orice nemulţumire adresată partidului său este considerată, la fel, un atac la adresa Turciei.
Erdogan, implicat într-un scandal de corupţie alături de trei dintre miniştrii săi, spune că "duşmanul" nu ţinteşte numai la guvernul şi politicile sale, ci la întreaga economie turcă, printr-un ”plan vicios” ce are ca scop defăimarea credibilităţii guvernului. Fii ai celor trei foşti miniştri au fost reţinuţi în cursul anchetei de corupţie, iar scandalul a avut ca efect coborârea dramatică a lirei.
În timp ce lupta sa pentru putere cu Fethullah Gulen i-a amploare, Erdogan începe să atace pe oricine ia contact cu advesarul său. Fetullah Gulen a dat săptămâna aceasta un interviu pentru două ziare din Occident vobrind pe larg despre corupţia care înconjoară cabinetul actual.
Erdogan şi-a direcţionat acuzele spre cele două ziare, BBC şi Wall Street Journal, pe care le consideră aliaţii Israelului.
”Cine sunt şefii acestor ziare ? Recent, au făcut acelaşi lucru în Marea Britaine, iar (premierul David) Cameron le-a închis imediat ziarele. Apoi s-au mutat şi au început din America”, spunea Erdogan.
Argumentând că marii magnaţi ai Turciei n-au fost anchetaţi în trecut şi că vor începe să-şi manifeste nemulţumirile odată cu pornirea anchetelor financiare, Erdogan a semnalat că va începe anchete financiare la firmele mari.
”Nu avem nici un plan prin care să intimidăm firmele cu capital mare. Ceea ce le spunem firmelor cu capital mare este să fie sincere şi să-şi facă munca cum trebuie. Informarea altora împotriva propriei tale ţări... Uită de asta.”, a menţionat Erdogan.
Acesta a început apoi să-l critice pe Gulen cât şi pe susţinătorii săi fără săi menţioneze în mod direct numele, acuzând mişcarea că ”este ostilă propriei sale ţări” şi încearcă să ”fure voinţa naţională”
Societatea civilă turcă pare a fi divizată între AKP condus de Erdogan, considerat islamist şi conservator şi Fetullah Gullen, un scriitor şi predicator islamic moderat, auto exilat în Pennsylvania, care beneficiază de larg sprijin în rândul Poliţiei şi Justiţiei turce şi a societăţii civile.
Pe 8 decembrie, ministrul de Interne a concediat, practic peste noapte, peste 350 de ofiţei aflaţi la conducere în 15 provincii turce, inclusiv Ankara şi Izmir. Pe 30 martie în Turcia vor veni alegerile locale, pe care Erdogan ţine din răsputeri ca membrii AKP să le câştige.
În urma epurării din cadrul poliţiei, liderul opoziţiei Kemal Kilicdaroglu a spus răspicat: "Erdogan, numai pentru a prelua controlul sistemului judiciar, aruncă la coşul de gunoi 90 de ani de realizări democratice", conform Il Journale.
Pe 21 ianuarie, a avut loc un nou atac asupra statului de drept din Turcia după ce nouăzeci şi şase judecători şi procurori au fost schimbaţi din posturi în cadrul unei noi remanieri a sistemului judiciar turc desfăşurată pe 21 ianuarie. Printre cei schimbaţi din posturi se numără şi procurorul-şef al Izmirului, Hüseyin Baş, care conducea o anchetă critică privind luare de mită într-un dosar de fraudă din portul Izmir.