Famiglia Bonanno, celebrul jaf Lufthansa şi filmul "Goodfellas" al lui Scorsese

Proteste anti-mafie
Proteste anti-mafie (GUILLERMO LEGARIA / AFP / Getty Images)

Cinci mafioţi din familia Bonanno au fost puşi săptămâna trecută sub acuzare pentru o serie de crime nerezolvate, inclusiv faimosul jaf Lufthansa din 1978 de la Aeroportul Internaţional JFK, potrivit CNN.

Într-un rechizitoriu care pare luat din scenariul filmului "Goodfellas", căpitanul mafiot Vincent Asaro, în vârstă de 78 de ani, şi alţi presupuşi membri ai familiei mafiote Bonanno sunt acuzaţi de crimă, escrocherie, jaf armat, incendiere şi extorcare de fonduri.

În jaful Lufthansa, o bandă de hoţi a furat aproximativ 5 milioane dolari în numerar şi aproape 1 milion de dolari în bijuterii dintr-un terminal de depozitare al aeroportului Kennedy, în cel mai mare jaf de numerar din istoria naţiunii, cunoscut până la acel moment.

Povestea jafului a făcut parte din scenariul filmului lui Martin Scorsese, "Goodfellas", turnat în 1990, despre crima organizată din New York.

Rechizitoriul de joi a fost deschis cu prezentarea structurii ierarhice a mafiei sau "La Cosa Nostra" şi a uneia dintre familiile cele mai notorii, Bonnano, cu explicaţii privind rolurilor jucate de şeful ei, de "consigliere"-adjunct, administraţii, echipaje, căpitani, soldaţi, asociaţi şi "goodfellas".

"Vincent Asaro şi-a dedicat viaţa familiei mafiote Bonanno, având o cariera de criminal care se întinde pe zeci de ani", a declarat Loretta Lynch, procurorul Statelor Unite pentru Districtul de Est din New York. "Departe de (a avea) un cod de onoare, al lor a fost un cod de violenţă şi forţă brută. Cei suspectaţi că ar coopera cu oamenii legii au plătit cu viaţa".

"Nici vârsta, nici timpul nu au micşorat metodele nemilose ale lui Asaro, pentru că a continuat să ordone violenţe pentru a îndeplini afaceri mafiote în ultimele luni", a adăugat aceasta.

În rechizitoriu au fost acuzaţi şi alţi membrii ai familiei Bonanno sau partenerii ai acestora: fiul lui Asaro, Jerome, Jack Bonventre, Thomas "Tommy D" Di Fiore şi John "Bazoo" Ragano.

Patru dintre cei cinci inculpaţi au pledat, joi, "nevinovat" în faţa magistratului Marilyn Go, care a precizat că nu se va stabili nicio cauţiune, din cauza naturii violente a acuzaţiilor.

Apărarea mafioţilor

Avocatul lui Vincent Asaro, Gerald McMahon, a venit în sală de judecată cu o pungă mare de plastic plină cu medicamente prescrise pentru clientul său, care, a spus acesta, a suferit intervenţii chirurgicale de bypass triplu în luna martie.

Sala de judecată a fost ocupată, în cea mai mare parte, de membrii familiei Asaro şi agenţi federali.

"Vincent Asaro a spus că ne vom judecată în acest caz - nu va fi nicio înţelegere", a declarat McMahon, care a glumit spunând că rechizitoriul i-a oferit lui Scorsese baza pentru o continuare a filmului "Goodfellas".

McMahon a susţinut că, în plus faţă de operaţia recentă de bypass, Asaro suferă de hipertensiune arterială, şi a precizat că va încerca să obţină eliberarea acestuia pe cauţiune. "Dar el nu este un om foarte bogat, din păcate... Clientul meu nu este în poziţia de a pune 10 milioane de dolari pe masa guvernului, fie pentru cauţiune sau pentru un alt fel de ofertă specială".

Despre presupusa implicare a clientului său în faimosul jaful, McMahon a declarat: "Inocenţă. Pură şi adevărată nevinovăţie. El nu a făcut-o, nu a avut nimic de-a face cu acest lucru. Cam toate persoanele care au făcut-o au fost ucise... Deci, faptul că Asaro nu a fost ucis, ar sugera că el nu a avut nimic de-a face cu el, aşa că voi începe chiar de acolo".

Vincent Asaro este primul mafiot acuzat în jaful Lufthansa.

Ed McDonald, un fost procuror federal care a investigat jaful Lufthansa, a declarat pentru CNN că autorităţile sunt în măsură să confirme cel puţin opt omoruri despre care se crede că sunt legate de jaf.

"Ştii, la momentul acela a fost o afacere extraordinar de mare", a declarat McDonald. "A fost cel mai mare jaf din istoria Statelor Unite. Indiferent de motiv, presa de scandal din New York, a avut o fantezie cu acest caz. Ei au fost fascinaţi de el, şi ceea ce se întâmpla era că o mulţime de oameni, despre care se credea că ar fi implicaţi în jaf în vreo formă, au început să fie omorâţi".

Singura persoană condamnată în legătură cu jaful JFK a fost Louis Werner, un agent de marfă Lufthansa, a declarat McDonald. Werner, care a fost arestat la câteva luni după jaf, a fost condamnat pentru că ar fi fost "omul din interior", cel care a furnizat informaţii ajutătoare pentru jefuitorii, a declarat McDonald.

Alte infracţiuni descrise în actul de acuzare seamănă, în mod izbitor, cu evenimentele portretizat în film: o crimă care are loc în anul 1969, arderea unei clădiri din New York şi o operaţiune de înşelătorie în care au fost utilizate ameninţări cu violenţa pentru a stoarce bani de la victime.

"Aceşti "goodfellas" au crezut că au licenţă de a fura, licenţă de a ucide şi licenţă de a face tot ceea ce vor", a declarat George Venizelos, director al biroului FBI din New York. "Cu toate acestea, arestările de azi ale celor cinci membri ai familiei mafiote Bonanno pun capăt căii lor violente şi nemiloase".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe