Bulgaria caută în Turcia alternativă la dependenţa de gazul rusesc

(STR / AFP / Getty Images)

Bulgaria şi Turcia au decis vineri să construiască un gazoduct, ceea ce va conferi Sofiei o anumită independenţă în raport cu livrările de gaz de la ruşi, informează AFP.

"Am luat decizia concretă de a construi un gazoduct care să lege sistemul de distribuţie bulgar de cel din Turcia. Aceasta va constitui o sursă crucială pentru diversificarea livrărilor de gaz natural de care dispune ţara noastră", a declarat Ministrul Economiei şi Energiei bulgar, Dragomir Stoinev, în prezenţa omologului său turc, Taner Yildiz

Un acord ar urma să fie semnat în martie, acesta urmând să pună la punct detaliile şantierului gazoductului, în lungime de 191 km, dintre care 114 pe teritoriul Turciei. Gazoductul va permite livrarea a 3,5 miliarde m3 de gaz pe an. Costul proiectului nu a fost precizat.

Bulgaria, care consumă anual între 2,5 şi 2,7 miliarde de m3 de gaz pe an, depinde aproape integral de gazul rusesc, livrat prin Ucraina, şi încearcă de mai mulţi ani să-şi diversifice sursele de gaz, apelând la ţările din jur.

Cei doi miniştri s-au pus în egală măsură de acord asupra creării unei societăţi mixte de export de energie electrică din Bulgaria spre Turcia. Aceasta va permite creşterea exporturilor de la 600 MW/h la cât se ridică în prezent la 1300 - 1400 MW/h, conform lui Taner Yildiz.