Elena Robu: Moldovenii îşi merită soarta cu vârf şi îndesat

Nu poţi schimba lucrurile, dacă oamenii nu îşi doresc asta. Atâta timp cât sistemul care a capturat până şi modul de gândire este susţinut de moldoveni prin inacţiuni şi ignoranţă, atunci asta le este soarta pe care o merită, constată jurnalista.
Ştefan Sârbu
20.06.2017

alte articole

Dezbaterile de la Edineţ privind modificarea sistemului electoral din R. Moldova cu moderatoarea Elena Robu (facebook.com/Elena Robu)
Ştefan Sârbu
20.06.2017

Jurnalista Elena Robu, moderatoarea primei dezbateri publice despre oportunitatea sau inoportunitatea schimbării sistemului electoral în Republica Moldova, organizate de Asociaţia Promo-LEX la Edineţ, susţine că a fost surprinsă să constate prezenţa a peste 700 de oameni în sală ca mai apoi, în timpul discuţiilor să înţeleagă că majoritatea erau aduşi în mod organizat de la serviciu. Mai mult decât atât, în timp ce unii au părăsit evenimentul, cei rămaşi erau cuprinşi de frica de a nu-şi pierde locul de muncă acţionând la comanda şefilor prezenţi în sală.

Frica moldoveanului pentru ziua de mâine

“Fiecare rând era destinat pentru una dintre întreprinderile de stat sau locale, cum ar fi filiala Red-Nord Vest de la Edineţ, Apă-Canal Edineţ, Edineţ-Gaz. Au venit şi unii dintre şefi, dar şi dintre cei care urmăreau comportamentul angajaţilor, câţi dintre ei aplaudă, dacă pun întrebări, ce fel de întrebări”, scrie jurnalista într-un editorial, notând că foarte multe întrebări au venit în formă scrisă, dovadă că oamenilor le era frică şi că doreau să îşi păstreze anonimatul.

“Mă surprinde atâta bucurie în jur din tabăra celor care promovează schimbarea sistemului electoral cu referire la faptul că atâta lume susţine iniţiativa lor. E la fel ca cele 850 de mii de semnături, coordonate, ca să arate cât mai bine în rapoarte. Şi nu ar fi o problemă aceste cifre dacă oamenii ar susţine sau şi-ar pune semnătura în mod conştient, informat corect şi cu gândul la viitorul copiilor lor. Dar să ridici mâna doar pentru că îţi este frică să nu îţi pierzi locul de muncă a doua zi nu mi se pare un moment de mare glorie”, a adăugat Elena Robu.

Sistemul a capturat până şi modul de gândire

În opinia moderatoarei dezbaterilor de la Edineţ, dacă s-a ajuns în asemenea momente înseamnă că fiecare moldovean merită ce are, merită toată sărăcia, corupţia, pensiile şi salariile mizere, “nişte pensionari disperaţi care nu ştiu dacă vor mai ajunge la ziua de mâine sau nişte pacienţi care nu ştiu dacă mâine vor mai avea medicamente pentru a mai câştiga o zi din viaţa pe care o au. Pe toate le merită cu vârf şi îndesat.”

În context, Elena Robu precizează că atâta timp cât un sistem care capturează până şi modul de gândire este susţinut de către oameni prin inacţiunile lor, prin ignoranţă, atunci asta este soarta pe care o merită. Nu poţi schimba lucrurile, dacă oamenii nu îşi doresc asta. Dacă le convine, înseamnă că nu au de ce să se plângă de corupţie, de sistem de sănătate, de salarii şi pensii. Să primească în continuare cu vârf şi îndesat, fiecare după acţiunile sale.

Alţii să facă pentru noi

“Spre deosebire de cei care ne conduc ţara prin a face polemici, demagogii şi reproşuri, fără a veni cu soluţii concrete”, în speranţa că situaţia din R. Moldova ar putea fi îmbunătăţită, jurnalista consideră oportun să facă apel la unitate, solidaritate, care să se formeze în interiorul echipelor sau grupurilor din întreprinderile de stat. “Ce ar fi fost dacă toţi cei aduşi de la Apă-Canal Edineţ sau Edineţ-Gaz s-ar fi ridicat în picioare şi ar fi spus ceea ce cred, părerile lor personale şi nu cele impuse. Ar fi fost daţi afară din întreprindere a doua zi? Şi dacă toată întreprinderea de sute de angajaţi şi-ar fi arătat dezacordul cu o propunere care contrazice viitorul prosper al ţării? Este în stare vreun director să îi dea afară pe toţi angajaţii întreprinderii? Mă îndoiesc.”

În concluzie, autoarea editorialului, afirmă că moldovenii ar trebui să fie solidari, uniţi şi să înfrunte odată şi odată întunericul din ţară. Dacă sistemul nu ar fi alimentat din interior, el s-ar prăbuşi, pentru că nu ar avea acea coeziune de care are nevoie ca să funcţioneze. Dar atâta timp cât se aşteaptă ca “alţii să facă pentru noi sau în locul nostru, ne merităm cu toţii soarta pe care o avem”.

Umiliţi şi folosiţi cu statut de gloată

Opinia Elenei Robu, dar şi dezbaterile au fost activ comentate de către internauţi care au avut păreri diferite. Astfel, Rodelia Vasilcov de la primăria Edineţ menţionează în postarea sa că moderatoarea evenimentului nu ar fi fost echidistantă. “În loc să priveşti lucrurile de pe o poziţie neutră, dumneaei evident este de o anume poziţie, fără a avea argumente, dovezi etc., ceea ce nu îi face faţă. Dacă erau în sală persoane de la anumite întreprinderi, ei ce nu sunt locuitori ai urbei? Dacă vrem să fim un stat cu coloană vertebrală, haideţi să privim la anumite păreri din perspectiva că fiecare poate avea dreptate, dar nu din cea a unei tabere.”

Internautul pe nume Ion sugerează că poate ar trebui schimbat formatul dezbaterilor deoarece ar fi fost unul de tipic sovietic. “În tribună stau zeii, iar plebea în public aduşi de şefi, care au grijă să-i numere si urmărească ca pe gâşte. Şeful dă semnal când trebuie aplaudat, ridicat mâna sau ţipat, cel mai important în astfel de şedinţe e să nu adormi sau să faci o gafă. De ce nu aţi aduce ziarişti care să ia interviuri de la oameni în pauză? Să se simtă şi ei importanţi. Privim la ora 10:30 dimineaţa în zi de lucru, păi forţat, primarul poate aduce doar nişte lucrători municipali, vă plângeţi că nu vine lumea liberă? Oamenii normali lucrează la această oră.”

Vasile Iuga, remarcă faptul că niciun sistem de vot din lume nu poate îndrepta moralitatea precară, iar altă persoană din România califică situaţia ca fiind una foarte tristă. “Din punct de vedere al mentalităţii, R. Moldova este încă în URSS.”

Un cititor pe nume Anatol concluzionează că Moldova nu s-ar deosebi cu mult de Coreea de Nord. “În aceeaşi măsură poporul este subjugat, lipsit de demnitate, de capacitatea de a se autoapăra, de a se opune chiar şi atunci când este obraznic subordonat, ofensat în elementare drepturi sau i se cauzează o durere iremediabilă. Suntem umiliţi şi folosiţi cu statut de gloată. Regretabilă situaţie! Ni se atribuie perfect zicala: Oamenii care şi-au pierdut spiritualitatea devin populaţie.”

Menţionăm că dezbaterile de la Edineţ au fost organizate de către Asociaţia Promo-LEX în contextul proiectului de lege privind sistemul electoral mixt, votat în Parlamentul de la Chişinău în prima lectură de PDM, PSRM şi Grupul Popular European. Noutatea discuţiilor a fost întâlnirea taberelor pro şi contra reformei sistemului electoral, posibilitatea polemizării, participanţii la eveniment venind şi cu argumente în susţinerea poziţiei lor având posibilitatea de a adresa întrebări oponenţilor. Potrivit Promo-LEX, noua rundă de dezbateri publice privind modificarea sistemului electoral, unde “cetăţenii întreabă – politicienii răspund” va avea loc la 21 iunie, în incinta Universităţii de Stat din Comrat, Găgăuzia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor