Comisia de la Veneţia nu recomandă schimbarea sistemului electoral acum

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a recunoscut că experţii Comisiei de la Veneţia nu recomandă schimbarea sistemului electoral acum, întrucât nu există consens larg în societate pe acest subiect, dar chiar şi aşa, acesta a precizat că proiectul oricum va fi votat în Parlament.
Maria Maevschi
17.06.2017

alte articole

Comisia de la Veneţia (jc.md)
Maria Maevschi
17.06.2017

Avizul Comisiei de la Veneţia, organul consultativ al Consiliului Europei, privind modificarea sistemului electoral în Republica Moldova prin trecere la votul mixt şi uninominal, este unul critic. La sesiunea plenară pentru schimb de opinii înainte de adoptarea avizului Comisiei de la Veneţia a participat şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care a propus şi prezentat proiectul de modificare a sistemului electoral din Moldova.

„În urma unor consultări publice ample cu toate părţile interesate relevante, avizul comun a concluzionat că reforma propusă nu poate fi considerată adoptată printr-un larg consens. Acesta ridică „preocupări semnificative”, inclusiv în ceea ce priveşte riscul ca membrii Parlamentului aleşi într-o circumscripţie să fie vulnerabili în faţa intereselor de afaceri”, se spune într-un comunicat de presă al Comisiei de la Veneţia.

Totodată, experţii europeni şi-au exprimat opinia privind faptul că „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a stabili circumscripţii cu mandat unic pentru componenta majoritară se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc de influenţă politică asupra acestui aspect al activităţii CEC”. Alte motive de îngrijorare exprimate în avizul Comisiei de la Veneţia se referă la faptul că în proiectul PD-PSRM nu sunt stipulate criterii detaliate şi cuprinzătoare privind modalitatea de constituire a circumscripţiilor electorale pentru Transnistria şi pentru cetăţenii din străinătate, iar modificările propuse nu vor îmbunătăţi reprezentarea femeilor şi a minorităţilor în Parlament.

Şeful legislativului a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă că a dat asigurări tuturor membrilor Comisiei de la Veneţia că toate recomandările vor fi examinate amănunţit, iar parlamentarii moldoveni îşi asumă îndeplinirea recomandărilor respective. Acesta a ţinut să precizeze că decizia de schimbare a sistemului electoral ţine de alegerea suverană a Republicii Moldova. „Un subiect foarte dezbătut în cadrul Comisiei de la Veneţia s-a referit la noţiunea de consens şi de polarizare a subiectului, şi de aceea Comisia nu recomandă schimbarea sistemului acum dar când se lămureşte şi nu se mai polarizează acest subiect. Noi ştim însă că în Republica Moldova tot timpul a fost şi este polarizare şi că aşa şi nu vom face astfel nici o reformă. Chiar dacă există opinii de a nu schimba sistemul electoral, pentru noi contează ce vrea majoritatea”, a afirmat Candu.

„Noi considerăm că în RM există o largă majoritatea care îşi doreşte schimbarea sistemului electoral. Proiectul de lege va fi votat şi schimbarea sistemului se va realiza. Considerăm că dreptul respectiv ne aparţine nouă, că nu poate să existe unanimitate pe acest subiect sau orice alt subiect şi nici Uniunea Europeană nu va condiţiona schimbarea sistemului electoral în tot ceea ce înseamnă cooperarea cu RM. Dacă UE va condiţiona şi vă spune că nu cooperează cu RM doar pentru faptul că se doreşte schimbarea sistemului electoral asta înseamnă o imixtiune în politică internă a RM”, a adăugat şeful legislativului, conform privesc.eu.

Avocatul Vladislav Gribincea, preşedinte al Centrului de Resurse Juridice a specificat într-o postase pe contul său de socializare că autorii proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral „ne spun printr-un comunicat de partid că opinia Comisiei vizează aspecte tehnice. Dacă aceste „aspecte tehnice” se exclud, din proiect nu rămâne nimic. Vă faceţi singuri concluziile”.

În opinia liderului Partidului Acţiune şi Solidaritate, proiectul promovat de PD şi PSRM nu respectă standardele şi principiile minime necesare schimbării sistemului electoral, însă instituţiile internaţionale înţeleg exact semnificaţia avizului Comisiei de la Veneţia. Maia Sandu a ţinut să mai menţioneze că în cazul în care guvernanţii de la Chişinău vor face abstracţie de acest aviz, „ei vor fi nevoiţi să-şi asume acest derapaj de la parcursul european. Evident că asta pică bine socialiştilor şi lui Dodon, care declară deschis că sunt pentru o apropiere de Rusia în detrimentul relaţiilor cu Occidentul”.

„Dacă nici acest text (avizul Comisiei de la Veneţia – n.r.) nu-i clar pentru domnul Candu, atunci se numeşte "va-bank"”, a scris fostul premier moldovean, Ion Sturza, pe contul său de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor