Consiliul UE aprobă acordarea asistenţei macrofinanciare pentru Moldova
alte articole
Ambasadorii UE au aprobat, joi, Acordul încheiat cu Parlamentul European privind asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova. Asistenţa vizează susţinerea agendei de stabilizare economică şi de reformă structurală a R. Moldova, contribuind la acoperirea nevoilor sale de finanţare externă pentru perioada 2017-2018.
Până la 100 de milioane de euro sunt prevăzute în asistenţa UE în baza unui acord la care au ajuns preşedinţii şi reprezentanţii Parlamentului European la 6 iunie 2017. Din acestea, s-a convenit ca 60 de milioane de euro să constituie împrumuturi şi 40 de milioane de euro să fie sub formă de subvenţii. Aceste mijloace financiare vor completa resursele furnizate de FMI şi alte instituţii multilaterale.
Parlamentul, Consiliul şi Comisia Europeană au convenit asupra unei declaraţii comune în contextul modificărilor aduse sistemului electoral din Republica Moldova.
Declaraţia subliniază că respectarea unor mecanisme eficiente democratice, inclusiv un sistem parlamentar pluripartit şi statul de drept, precum şi garanţiile pentru drepturile omului reprezintă o condiţie prealabilă pentru a primi asistenţă.
Obiectivele specificate în decizie includ, de asemenea, eficienţa, transparenţa şi responsabilitatea gestionării finanţelor publice, o prevenire eficientă a corupţiei şi a spălării banilor, precum şi guvernanţa şi supravegherea sectorului financiar.
Decizia de acordare a asistenţei financiare în valoare de 100 de milioane de euro urmează să fie examinată în Parlamentul European pe data de 5 iulie. Ulterior, Comisia şi Serviciul European de Acţiune Externă vor monitoriza respectarea precondiţiilor stabilite pentru Republica Moldova şi în baza concluziilor se va decide alocarea primei tranşe.
Este de menţionat faptul că la mijlocul lunii mai au fost amânate dezbaterile din plenul Parlamentului European privind acordarea asistenţei financiare de 100 mln de Euro Republicii Moldova după ce partide politice din Legislativul de la Bruxelles s-au arătat îngrijorate de situaţia de la Chişinău. Europarlamentarul român Siegfried Mureşan a avertizat că PE, unde acesta este raportor pentru buget, poate bloca ajutoarele destinate Republicii Moldova, dacă guvernarea schimbă sistemul electoral în lipsa consensului, care ar include opoziţia şi societatea civilă şi ignoră declaraţiile liderilor PPE şi ALDE.