Voluntarii războiului de pe Nistru: Acel război a fost unul lipsit de sens
alte articole
La 25 de ani de la războiul de la Tighina, voluntarii care au luptat atunci cu armata a 14-a, armata rusă, sunt şi astăzi ignoraţi de către autorităţile de la Chişinău, comemorându-şi singuri camarazii de luptă. Preşedintele voluntarilor care au luptat în Tighina, Sergiu Caracai a menţionat că din 1992 şi până în prezent a solicitat tuturor guvernărilor care s-au perindat la conducerea ţării „să facă această zi de 19 iunie, drept Zi a voluntarilor de război”, întrucât voluntarii nu se încadrează în nici una din categoriile de luptători în războiul de pe Nistru.
„Azi 19 iunie este o zi foarte importantă pentru noi şi pentru toată ţara. Anume astăzi, 19 iunie la Tighina a avut loc un adevărat război, acolo s-a dat cea mai sângeroasă luptă, au murit foarte mulţi voluntari. Nu s-a luat la evidenţă de către stat câţi au intrat în Tighina şi câţi s-au întors de acolo. Până la urmă Tighina a fost trădată. La 21 iulie, Mircea Snegur (preşedintele de atunci al Republicii Moldova – n.r.) a semnat un tratat, lăsând Tighina în mâna bandiţilor. Atunci au decedat peste 300 de voluntari într-o singură zi”, a declarat Sergiu Caracai, conform privesc.eu.
Unul din voluntarii care au luptat la Tighina consideră că ziua de 19 iunie este o zi neagră pentru Moldova, pentru că anume în această zi în anul 1992 au fost măcelăriţi atât voluntarii cât şi militarii, poliţiştii care au participat în război la platoul de la Tighina, „noi comemorăm în această zi anume acei martiri ai neamului nostru care au căzut acolo”.
„La începutul lunii iunie, cazacii apăreau deja pe câmpurile noastre. Acel război a fost în general lipsit de sens pentru că s-a făcut doar politică în jurul lui. Bine, noi am luptat, dar de ce nu s-a făcut linia de demarcare acolo unde am ţinut noi oraşul, unde am pierdut băieţii? Mai rău, la ziua de azi s-a găsit un ticălos care merge să depună flori la monumentul cazacilor, blestemaţilor cazaci care au venit şi au omorât atâta lume”, a declarat comandantul de detaşament, Ion Raţă, unul dintre voluntarii care a luptat la Tighina, făcând referire în mesajul său la şeful statului, Igor Dodon care în timpul unei întâlniri cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a depus flori la monumentul ridicat în memoria cazacilor care au luptat în conflictul armat din 1992.
Cu un mesaj de comemorare a eroilor care acum 25 de ani au luptat în războiul de pe Nistru pentru independenţa Republicii Moldova a venit şi Platforma Demnitate şi Adevăr potrivit căreia în acele zile evenimentele dramatice s-au soldat cu jertfe omeneşti nu numai din rândul poliţiştilor, care şi-au apărat eroic comisariatul, oraşul, ţara, dar şi din rândul civililor.
„Tighina a fost zguduită de lupte aprige până în dimineaţă zilei de 22 iunie. Utilizând tancuri T-64, T-72, sisteme de rachete ale Armatei a 14-a, forţele secesioniste au făcut mai multe tentative de a elimina poliţia moldoveană din Tighina şi de a controla în totalitate oraşul. Dintre cei căzuţi în luptă, la podul de lângă Nistru, peste o sută au fost rezervişti şi militari recent înrolaţi, iar unii dintre ei chiar fără arme. Istoria, în timp, va aduce mai multă lumină în ceea ce ţine de substraturile politice şi de alt ordin ale acelor lupte şi ale cedării oraşului, dar un lucru este cert: eroii noştri vor rămâne în memoria colectivă naţională drept stâlpii pe care se sprijină istoria contemporană a independenţei noastre”, se arată într-un comunicat al Platformei DA.