Elena Lasconi vrea să desfiinţeze consiliile judeţene, primăriile mici şi inspectoratele şcolare: "Angajaţii nu vor rămâne pe drumuri, vor lucra în primării"

Elena Lasconi
Ana Ion
24.09.2024

Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidenţiale, a declarat că, în cazul în care va fi aleasă preşedinte, vrea să facă o reformă în administraţia publică. Pe lista ei de priorităţi se regăseşte mărirea mandatului de primar la cinci ani în loc de patru, cât e acum, desfiinţarea consiliilor judeţene şi a inspectoratelor şcolare pe motiv că sunt "politizate şi nu fac absolut nimic".

Cât despre prelungirea mandatului de primar, Lasconi a susţinut că având în vedere birocraţia, nu poţi să demonstrezi în 4 ani ce poţi face pentru comunitate.

„Sunt unele idei care au venit de la colegii mei şi pentru care deja au lucrat de câţiva ani, dar este una la care eu ţin foarte mult şi despre care se vorbeşte de vreo 12 ani, şi anume, reforma pe bune în administraţie şi ar trebui început cu tăierea cheltuielilor.

Deci, tai cheltuielile inutile şi reforma în administraţie înseamnă desfiinţarea consiliilor judeţene şi asta se va întâmpla dacă eu voi ajunge preşedinte. Asta se va întâmpla. Oamenii care lucrează în consiliile judeţene nu vor rămâne pe drumuri, pentru că este mare nevoie de specialişti în foarte multe primării. Primăriile nu sunt supradimensionate, sunt supradimensionate cele de la centru, toate instituţiile de la centru.

Gândiţi-vă că localităţile reprezintă 27-28% din România. Astea nu o să le convină politicienilor, pentru că acolo au primari de unde aduc voturi. Dar pentru salariile acelor oameni din primării nu există bani.

Ei n-au bani din taxe şi impozite. Trebuie să aştepte de la Consiliul Judeţean sau de la guvern. E foarte important să ai două tururi pentru primar. Aş face mandatul de primar de 5 ani, la fel ca cel de europarlamentar.

Nu ai foarte multe lucruri, nu poţi să demonstrezi în 4 ani, având în vedere birocraţia din România, ce poţi să faci pentru comunitate. De asta în străinătate există şi mandate de 7 ani pentru primar. Şi, în educaţie, aş desfiinţa inspectoratele şcolare care sunt pur politizate şi care nu fac absolut nimic”, a declarat Elena Lasconi la Antena 3.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor