Dosarul lui Voiculescu, pe cale să se prescrie. Kovesi cere o soluţie cât mai repede
alte articole
Dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie privind modul de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare este pe cale să se prescrie. Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a făcut apel la magistraţi să acţioneze pentru că nu este normal ca „un dosar care este pe rolul instanţei de 6 ani să nu se finalizeze cu o hotărâre”.
„Dosarul lui Voiculescu se prescrie în decembrie. Nu este normal ca un dosar care este pe rolul instanţei de 6 ani să nu se finalizeze cu o hotărâre, indiferent că este de condamnare sau de achitare. Nu este normal ca faptele să se prescrie şi să stăm pasivi fără să luăm o decizie cu privire la vinovăţia sau nevinovăţia unei persoane”, a declarat marţi seara, Laura Codruţa Kovesi, pentru B1 TV.
În opinia procurorului-şef este important să se dea o soluţie, indiferent că este una de achitare sau condamnare, nu să intervină prescripţia răspunderii penale. Faptele din dosarul lui Voiculescu se vor prescrie în luna decembrie 2014, iar acesta va scăpa „basma curată” dacă până atunci magistraţi nu vor da o decizie definitivă.
"Cred că aici trebuie să va dea răspunsul cei care judecă acest dosar. Noi, ca procurori, putem participa doar la şedinţele de judecată. Ceea ce vă pot spune este că un dosar care a fost pe rolul instanţelor de judecată mai mult de şase ani este important să se soluţioneze printr-o hotărâre. Indiferent că este de condamnare, de achitare, important este să nu stăm şi să aşteptăm ca într-un dosar să intervină prescripţia răspunderii penale, pentru că atunci putem să fim suspicioşi cu privire la activitatea celor care trenează judecarea unui dosar aşteptând să intervină prescripţia. Este important să se dea o soluţie indiferent care este", a declarat Kovesi, la TVR 1.
Jocul tergiversării din dosarul ICA
Dosarul ICA se judecă din 2008. Pe 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani în procesul de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare, mogulul atacând decizia magistraţilor. De atunci, judecarea dosarului se tot tergiversează.
Ultima amânare a avut loc marţi, noul termen fixat fiind 1 iulie, dată la care urmează să se stabilească cine anume va judeca în continuare dosarul ICA. Avocaţii din dosarul ICA au solicitat repartizarea aleatorie a cauzei unui alt complet de judecători, în baza unei hotărâri a colegiului de conducere al Curţii de Apel Bucureşti, potrivit căreia dosarul fie este judecat de vechiul complet, fie de unul nou, dacă cel actual nu are aceeaşi componenţă ca cea stabilită de la bun început, respectiv judecătorii Duţă şi Stan Mustaţă.
Magistraţii par însă să fugă de Dan Voiculescu. Pe 29 aprilie, un complet format din doi judecători ar fi trebuit să se pronunţe pe mai multe excepţii ridicate de avocaţii lui Dan Voiculescu. Şedinţa de judecată nu a mai avut loc, deoarece judecătorul Stan Mustaţă a fost ridicat de procurori şi dus la DNA pentru audieri, fiind acuzat că a cerut bani de la mai mulţi inculpaţi şi persoane condamnate pentru a da soluţii favorabile acestora. În consecinţă, instanţa a amânat judecarea dosarului pentru 13 iunie, când magistraţii au amânat din nou judecata, pentru data de 10 iunie.
Avocaţii inculpaţilor au reclamat ilegalitatea completului de judecată care s-a format după arestarea judecătorului Stan Mustaţă de către procurorii DNA. În locul acestuia a fost numită Luminiţa Cristiu-Ninu, fost preşedinte al Tribunalului Teleorman, care între timp, a fost avansată, iar în locul ei în dosar a fost numită următoarea pe listă: Carmen Balaci. După arestarea lui Stan Mustaţă, şi judecătorul Florica Duţă se pare că nu mai vrea să termine de judecat dosarul. Acesta şi-a făcut cerere de pensionare, asupra căreia trebuie să se decidă la termenul de la 1 iulie.
Pe parcursul celor 6 ani de la începerea anchetei în dosarul ICA, fondatorul Partidului Conservator Dan Voiculescu a făcut tot posibilul pentru a nu fi judecat de către Curtea Supremă, singura instanţă care poate judeca demnitari.
Voiculescu şi-a dat demisia din Parlament de două ori, tertip prin care dosarul său a fost transferat de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Tribunalul Bucureşti.
Dacă magistraţii continuă să tergiverseze dosarul lui Voiculescu, faptele pentru care acesta a fost condamnat la cinci ani de închisoare de către Tribunalul Bucureşti s-ar putea prescrie.