Kovesi: Parlamentul apără penalii indiferent de Partid

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Toate solicitările adresate de DNA în acest an Parlamentului pentru obţinerea avizelor de arestare preventivă în dosare care au vizat parlamentari au fost respinse, indiferent de partidul din care făcea parte persoana cercetată, a declarat luni Laura Codruţa Kovesi într-un interviu acordat publicaţiei Adevărul.

"În ceea ce priveşte solicitările noastre de arestare preventivă şi solicitările prin care ne-am adresat Parlamentului pentru obţinerea de aviz, aceste avize au fost solicitate în dosare care au vizat politicieni din toate partidele, însă sigur că în toate dosarele noi nu am primit aviz, indiferent de partidul din care făcea parte persoana cercetată. Toate solicitările din acest an au fost respinse indiferent de calitatea persoanei într-un partid sau din ce partid făcea parte", a declarat Kovesi, comentând acuzaţiile conform cărora DNA s-ar fi ocupat prioritar de PSD.

"Noi chiar suntem imparţiali în activitatea noastră. Deci noi înregistrăm dosarele în funcţie de faptele care se comit, nu căutăm politicieni dintr-un anumit partid şi pot să spun că anul acesta au fost investigaţi politicieni din toate partidele, indiferent că sunt la putere sau nu", a mai declarat Kovesi, după ce în prealabil a trecut în revistă două dintre cele mai răsunătoare dosare din ultima vreme ale DNA-ului - instituţie pe care baronii PSD o numesc "aparat de represiune băsist" - respectiv dosarele lui Florin Popescu, deputat PMP şi a lui Gheorghe Ştefan, primarului PDL al municipiului Piatra Neamţ înscris în Fundaţia Mişcarea Populară.

Chiar dacă anchetele DNA vizând parlamentari de diferite coloraturi politice continuă chiar şi fără avizul Parlamentului în favoarea arestării preventive, cu persoana respectivă în libertate, acest refuz al politicului de a da curs solicitărilor procurorilor anti-corupţie crează un dublu standard în achitarea legii.

"O altă persoană care comite o faptă similară, dar care nu are calitatea de parlamentar, este prezentată la judecător cu propunerea de arestare preventivă, şi de multe ori este şi arestat, iar o altă persoană, pentru simplul fapt că deţine calitatea de parlamentar nu are acelaşi tratament. Deci avem o diferenţă de tratament între persoanele care comit fapte penale" a explicat Kovesi în emisiunea Adevărul Live.

Codruţa Kovesi a mai declarat că în DNA lucrează procurori profesionişti "care au curaj"şi sunt foarte activi în a instrumenta inclusiv dosare de politicieni, explicând că instituţia pe care o conduce are nevoie, pentru a da performanţă, să i se asigure instrumentele legislative necesare: "Instituţiile juridice, instituţii din Codul de Procedură Penală, instituţii care vizează modul de administrare al unor probe, de folosire a unor tehnici speciale de investigare (...) acestea trebuie să rămână sau dimpotrivă, trebuiesc îmbunătăţite în aşa fel încât noi să le putem folosi şi să fim cât mai eficienţi în a combate acest fenomen", a explicat Kovesi.

"Există un risc dacă noul preşedinte nu va susţine luptă anticorupţie. Cred că principala problemă nu este de ce face DNA-ul dosare, ci cum să facem să prevenim faptele de corupţie, ca cei care le comit să fie pedepsiţi." a mai afirmat procurorul general.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne