Doi ratoni se prefac că sunt statui când sunt descoperiţi într-o grădină [video]

Un clip video cu doi ratoni, intitulat „Nu vă mişcaţi, nu ne poate vedea”, acumulează milioane de vizualizări pe Facebook şi alte reţele de socializare.
Ratoni
Ratoni (screenshot tramite video Youtube)

Doi ratoni au devenit celebri pe Facebook şi alte reţele de socializare de pe Internet în ultimele ore, după lansarea unui clip video, numit "Don't move, he can't see us”, cu o scenă amuzantă: au fost descoperiţi în timp ce invadau o casă pe timp de noapte.

Bizarul episod a fost înregistrat pe video de către proprietara casei, care a prins ratonii încercând să scape fără să facă zgomot.

Imaginile, care au depăşit peste 10 milioane de vizualizări pe Facebook şi alte reţele de socializare în doar câteva zile, dezvăluie momentul precis în care autoarea clipului video descoperă fuga mamiferelor şi le atrage atenţia făcând un mic zgomot.

În faţa luminii flash-ului, cei doi ratoni surprinşi reacţionează imediat oprindu-se din drum pentru a rămâne complet nemişcaţi privind aparatul foto.

Ceea ce a atras cel mai mult atenţia utilizatorilor este comportamentul particular adoptat de animalele viclene când sunt descoperite.

 

 
    (screenshot tramite video Youtube)

Scena neobişnuită a devenit virală pe reţele, generând diverse reacţii şi comentarii din partea utilizatorilor de internet care au indicat că, comportamentul ciudat al ratonilor, după ce au fost descoperiţi, este doar o tactică de a-i manipula pe cei care îi înregistrează, reuşind astfel să scape.

O specie în expansiune

Ratonul a devenit o specie invazivă în unele oraşe, provocând pagube semnificative populaţiilor de păsări.

Ratonul sau ursul spălător (Procyon lotor) este un mamifer omnivor aparţinând familiei Procyonidae. Este un animal originar din America de Nord, dar în secolul al XX-lea a ajuns şi în Europa, în crescătoriile pentru blană, iar din ferme s-au răspândit şi în sălbăticie, mai ales, în zona munţilor Caucaz. Ratonii trăiesc şi în comunităţile umane, fiind foarte des întâlniţi în localităţi din SUA, Canada şi America Centrală.

Capacitatea lor de a se adapta a făcut ca aceste animale - locuitorii tipici ale zonelor împădurite - să devină invadatori ai zonelor urbane, unde se hrănesc cu animale mici, în special păsări, şi resturi alimentare.

Nu sunt animale de companie

De obicei, sunt animale liniştite, dar pot fi agresive în condiţii periculoase, iar diverşi experţi şi instituţii au insistat în ultimii ani că ratonii nu trebuie transformaţi în animale de companie şi că, totodată, trebuie evitat consumul acestora.

Dintre caracteristicile comportamentale ale acestui animal iese în evidenţă capacitatea picioarelor din faţă de a apuca şi a ţine mâncarea. În unele zone, ratonul este cunoscut sub numele de ursul spălător datorită obiceiului de a manevra alimentele la marginea apei, de exemplu, jupuind broaştele de piele, ceea ce pare că le spală.