Prăjitura magică cu zmeură – un dulce pentru orice ocazie
alte articole

De ce magică? Această reţetă simplă creează o prăjitură cu 3 straturi dintr-un singur aluat.
Stratul de jos este un blat decadent mai dens, stratul din mijloc este o crema uşoară de vanilie tip budincă, iar stratul superior este un pandişpan pufos si aerisit, creat din albuşurile bătute spumă.
Ingrediente:
- 8 gălbenuşuri mari,
- 250 g zahăr pudră,
- 200 g unt topit,
- 1 fiolă de esenţă de vanilie sau 2 pliculeţe zahăr vanilat,
- 1 litru lapte,
- 200 g făină,
- 8 albuşuri (300 ml),
- putină sare,
- coaja rasă de la o lămâie,
- opţional, zmeură uscată sau alte fructe

Modul de preparare:
Se începe mai întâi cu prepararea blatului de gălbenuşuri.
Se adaugă pe rând două treimi din cantitatea de zahăr pudră peste gălbenuşuri.
Dacă folosiţi un mixer, acesta se setează la început la viteză mică până ce se incorporează zahărul, pentru a nu crea norişori de zahăr.
Se măreşte viteza şi se continuă mixarea ouălor, până ce zahărul se dizolvă şi compoziţia devine spumoasă iar culoarea se deschide spre un galben pal (aproximativ 5 minute).
Se adaugă pe rând câte puţin din untul topit şi răcit la temperatura camerei. Dacă se adaugă tot untul deodată, compoziţia se va tăia.

După ce tot untul s-a încorporat, se adaugă esenţa de vanilie, după care se presară treptat câte o lingură cu vârf de făină.

După ce s-a adăugat cam jumătate din cantitatea de făină se toarnă laptele călduţ alternând cu restul de făină.

După ce făina şi laptele s-au încorporat, blatul se toarnă într-un castron încăpător şi se dă deoparte.

Se adaugă pe rând câte 3 - 4 linguri de spumă în compoziţia de gălbenuşuri, amestecând uşor cu mişcări circulare de jos în sus, pentru a păstra aerul încorporat în spumă. Compoziţia rezultată va fi de consistentă unui lichid gros având o textură asemănătoare cu laptele de pasăre.

După ce toată spuma este încorporată, se transferă amestecul într-o tavă de copt de 25/35 de cm, tapetată cu hârtie de copt. Deoarece amestecul va creşte mult în timpul coacerii, asiguraţi-vă mai întâi că tava este destul de înaltă(cel puţin 5-6 cm), iar hârtia de pergament iese bine în afara tăvii.

Compoziţia se nivelează folosind o spatulă. Opţional, pentru un plus de aromă, se poate adăuga zmeură uscată sau alte fructe de pădure, apăsând uşor fructele în cocă.

Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 160 C (320 F) timp de 60 de minute, după care se verifică dacă prăjitura e închegată (nu tremură la mijloc când tava se mişcă). Se stinge focul din cuptor, însă tava se lasă în continuare la cuptor până când se răceşte. Se dă apoi la frigider pentru 3-4 ore sau şi mai bine, se lasă peste noapte.

Înainte de servire prăjitura se porţionează în pătrate, dreptunghiuri sau romburi şi apoi se presară cu zahăr pudră pe deasupra folosind o sită fină.

Se serveşte rece , simplă sau cu zmeură sau alte fructe de pădure. Vă dorim poftă bună!