În premieră, Japonia emite un ordin de restricţie împotriva Google

(Getty Images)
Redacţia
17.04.2025

Într-o mişcare fără precedent, Comisia Japoneză pentru Comerţ Echitabil a emis marţi un ordin de încetare şi renunţare împotriva companiei Google pentru încălcarea legii antimonopol din Japonia, acuzând compania că a forţat producătorii să preinstaleze aplicaţiile sale pe smartphone-urile Android, potrivit The Japan Times.

Aceasta este prima dată când Japonia a emis un astfel de ordin împotriva oricăreia dintre marile companii americane de tehnologie denumite colectiv GAFAM - Google, Apple, Facebook, Amazon şi Microsoft.

„Prin obligativitatea producătorilor de smartphone-uri şi a operatorilor de telecomunicaţii, Google a îngreunat utilizarea altor aplicaţii concurente ale motorului de căutare pe telefoanele Android”, a declarat Saiko Nakajima, investigator principal pentru operatorii de platforme digitale în cadrul comisiei.

„Comportamentul Google în acest caz a creat un risc de împiedicare a concurenţei loiale în ceea ce priveşte tranzacţiile - astfel, am stabilit că acesta este un act care încalcă Legea antimonopol”, a adăugat ea.

Potrivit Comisiei, Google forţase - cel târziu din iulie 2020 - producătorii de smartphone-uri Android să instaleze aplicaţiile Google Play şi Google Chrome pe telefoanele lor şi să le plaseze într-un loc pe ecranul de pornire uşor accesibil utilizatorilor. Prin aceasta, compania a restricţionat în mod neloial concurenţa din partea altor aplicaţii ale motorului de căutare, încălcând astfel legea antimonopol.

S-a constatat, de asemenea, că Google a plătit producătorilor părţi din veniturile sale din publicitate, ca parte a contractelor încheiate cu aceştia, atât timp cât îndeplineau condiţiile impuse de Google, cum ar fi setarea browserului Google Chrome ca browser implicit şi fără preinstalarea altor aplicaţii ale motorului de căutare.

În decembrie anul trecut, Google avea astfel de acorduri cu cel puţin şase producători care produceau aproximativ 80% din totalul smartphone-urilor Android utilizate în Japonia, a declarat Comisia.

Ordinul de încetare şi respingere îi cere companiei Google să nu mai comită acte care încalcă legea antimonopol şi îi interzice să ceară producătorilor să preinstaleze aplicaţiile sale. De asemenea, se solicită companiei să elaboreze orientări privind acţiunile de respectare a legii.

Prin această măsură, Comisia speră să încurajeze creşterea concurenţei pe piaţa motoarelor de căutare.

În cazul în care Google nu aderă la ordin, va fi pasibilă de o amendă.

În urma ordinului de marţi, Google Japonia a publicat o declaraţie în care îşi exprimă „regretul profund” faţă de decizia comisiei.

„Google are un angajament de lungă durată faţă de concurenţa loială şi respectul faţă de alegerea utilizatorilor. Vom analiza cu atenţie ordinul de încetare şi renunţare şi vom colabora cu Comisia pentru comerţ echitabil pentru a ne asigura că Android rămâne o alegere competitivă pentru consumatorii, producătorii de smartphone-uri şi operatorii japonezi”, se arată în declaraţie.

Google susţine că producătorii şi operatorii parteneri au libertatea de a alege aplicaţiile pe care le preinstalează pe telefon şi că aceştia aleg aplicaţiile Google nu pentru că sunt obligaţi, ci pentru că le consideră a fi cele mai bune opţiuni.

Japonia se alătură unei liste de ţări - în special SUA şi cele din Europa - care, în ultimii ani, au luat măsuri drastice împotriva marilor companii de tehnologie pentru încălcarea legilor anti-monopol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor