Plantele emit sunete atunci când suferă [studiu]
alte articole
Atunci când o plantă este tăiată sau nu are apă suficientă îşi schimbă forma, culoarea şi mirosul. Cine nu s-a simţit vinovat la întoarcerea din vacanţă văzând cum arată florile din balcon pentru că nu au avut apă suficientă? Dar este oare posibil ca aceste plante să sufere şi să fi strigat după ajutor? De fapt, se pare că acest lucru s-a întâmplat, după cum sugerează pentru prima dată un studiu unic care poate fi văzut pe serverul de preimprimare bioRxiv.
Studiul - condus de Itzhak Khait, de la Universitatea din Tel Aviv, Israel - concluzionează că, aşa cum fac multe animale (inclusiv oamenii), şi plantele emit sunete dacă sunt stresate. Acestea pot fi detectate la câţiva metri distanţă şi ar putea transmite altor plante şi animale informaţii despre starea lor. Cercetătorii le-au înregistrat pe cele produse de pătlăgelele roşii şi tutun. În mod surprinzător, aceştia asigură că „strigătele” lor sunt diferite, de ex. dacă nu au apă, sunt tăiate sau intacte. Rezultatele studiului nu au apărut încă într-o revistă ştiinţifică revizuită de alte entităţi.
Microfoane în tomate
Până în prezent s-a demonstrat că plantele emit semnale vizuale, chimice şi tactile la care pot răspunde alte organisme. Cu toate acestea, capacitatea lor de a emite sunete în aer, care ar putea fi auzite de alte organisme, nu a fost explorată suficient. Erau considerate fiinţe tăcute.
Pentru a rezolva problema, echipa lui Khait a plasat microfoane capabile să detecteze frecvenţele ultrasonice la zece centimetri de plante - pătlăgele roşii şi tutun. Apoi, a încetat să le ude sau le-au tăiat tulpinile.
Cercetătorii au descoperit că, în intervalul 20 - 150 kilohertz, plantele care erau sănătoase făceau zgomote ocazional, în medie mai puţin de unul pe oră. Dar când au fost tăiate, plantele de tutun au emis aproximativ 15 sunete în prima oră, în timp ce pătlăgelele roşii au emis 25. În al doilea experiment, au lăsat plantele fără apă timp de zece zile. Acest lucru a făcut ca tutunul să „protesteze” de 11 ori pe oră şi roşiile de aproximativ 35.
Sensul strigătelor
Deşi pare uimitor, „strigătele” au o anumită semnificaţie. Când echipa a introdus înregistrările într-o grilă, au putut vedea cum intensitatea şi frecvenţa sunetelor erau legate de lipsa de apă sau daune fizice. De exemplu, tutunul care a fost tăiat „geme” mai mult decât cel care are nevoie de apă, dar roşia însetată o face mai mult decât cea tăiată. „Ţipetele” nu pot fi auzite de urechea umană, dar pot fi auzite de unele animale, cum ar fi şoareci şi lilieci, precum şi de alte plante. Aceste organisme ar putea colecta informaţiile şi ar putea „acţiona în consecinţă”, deşi aceasta este, pentru moment, o idee total speculativă.
Dar cum produc plantele acele sunete?
Cercetătorii cred că pe măsură ce apa călătoreşte prin tuburile de xilem ale plantelor, importante pentru hidratare, se formează bule de aer şi explodează, generând astfel vibraţii mici. Procesul se numeşte cavitaţie.
Cavitaţia este un fenomen în care se formează bule de vapori în interiorul unui lichid în mişcare sau sub acţiunea câmpului ultrasonic. Odată cu creşterea vitezei curentului de lichid, presiunea statică în interiorul tubului de curent se micşorează şi, la un moment dat (când este atinsă viteza critică), poate să scadă până aproape de zero, ceea ce provoacă apariţia unor goluri în masa lichidului. Acest lucru e datorat dilatării bulelor de vapori. Fiind antrenate în zonele cu presiune mai mare, aceste bule se comprimă brusc şi produc şocuri hidraulice, însoţite de un sunet specific şi de luminiscenţă.
Producţia agricolă
Autorii studiului consideră că ascultarea plantelor ar putea oferi un nou mod de a monitoriza starea apei în culturi, “o problemă crucială în agricultură. Irigarea efectuată în mod precis poate economisi până la 50% din cheltuielile cu apa şi creşte randamentul, lucru important mai ales atunci când multe zone sunt expuse secetei din cauza schimbărilor climatice şi presiunea umană este în creştere”.
Deşi echipa a studiat doar tomate şi tutun, se crede că şi alte specii pot emite sunete atunci când sunt stresate. Într-un studiu preliminar, au înregistrat, de asemenea, vibraţii ultrasonice ale unui cactus şi ale unei urzici, potrivit revistei „New Scientist".
Dacă concluziile sunt reale, ar fi bine să nu lăsăm plantele să sufere din lipsă de apă pentru mult timp. Deşi nu le putem auzi, strigătele lor vor răsuna în interiorul nostru, mai ales acum că am fost informaţi.