Australia: Sute de koala morţi în incendii - „tragedie naţională”
alte articole
În statul Noul Wales de Sud - cu capitala la Sydney -, situat în sud-estul Australiei, koala se află în pericol. O colonie de 350 de exemplare din Lake Innes Nature Reserve a fost distrusă de flăcări: „Înainte de producerea incendiului existau aproximativ 500-600 de animale”, a declarat preşedintele spitalului veterinar Port Macquarie Koala, Sue Ashton, subliniind că un pericol ulterior este „distrugerea habitatului acestor animale, precum şi distrugerea frunzelor - sursa lor de hrană. Este o tragedie naţională, deoarece această populaţie de koala este cu adevărat unică”, potrivit Euronews
„Trebuie să luptăm cu timpul pentru a-i salva, deoarece nu numai flăcările, dar şi deshidratarea pot afecta animalele. De zile întregi nu au apă sau frunze, care le hidratează în proporţie de 65%. Nu vom renunţa", a afirmat Ashton pentru The Guardian. În general, mulţi koala sunt capabili să supravieţuiască incendiilor urcându-se în vârfurile copacilor şi curbându-se până când iau forma unei bile: „Părul lor arde, dar se salvează şi apoi părul le creşte din nou”.
"Cred că enorma populaţie de animale pe care am pierdut-o în ultimele 24 de ore este o tragedie naţională , a declarat Cheyne Flanagan, directorul clinic al spitalului, pentru Australian Broadcast Network.
Potrivit LaPresse, guvernul australian a decis deja să aloce 30 de milioane de euro pentru a salva acest mamifer marsupial, o valoare a ţării, ameninţat de pierderea habitatului, de poluarea datorată mijloacelor de transport, schimbările climatice, atacurile câinilor, boli, iar acum incendiile forestiere. Potrivit Australian Koala Foundation, numărul animalelor aflate astăzi în sălbăticie ar fi mai puţin de 43.000.
Flăcările au afectat o zonă împădurită din apropierea Port Macquarie, unde 71 de incendii au distrus 2.000 de hectare de vegetaţie în cenuşă. Locuitorii din diferite zone, inclusiv Lake Cathie, Long Point şi Bobs Creek, au fost avertizaţi de posibilele consecinţe ale poluării aerului din cauza fumului excesiv, care poate cauza probleme mai ales copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu boli de inimă sau respiratorii. Multe incendii s-au produs în zone în care este secetă şi sunt favorizate de vânturi puternice şi temperaturi de până la 35°C.