Canada protejează animalele de bestialităţi şi lupte organizate

Parlamentul aprobă interdicţia privind importurile de aripioare de rechin
Marele alb - un rechin care poate fi pe cale de disparitie, conform unui studiu recent (Terry Goss / Wikimedia Commons)
Mioara Stoica
22.06.2019

Canada a făcut un pas important în protecţia animalelor. Miercuri 19 iunie, Parlamentul ţării nord-americane a aprobat iniţiativa C-84, care prevede schimbări în codul penal. De acum înainte, bestialitatea implică orice contact cu scopuri sexuale între o persoană şi un animal, deoarece definiţia sa se concentra doar pe penetrare. De asemenea, persoanele condamnate pentru această infracţiune vor apărea pe lista naţională a infractorilor sexuali. Proiectul adoptat sancţionează, de asemenea, activităţile legate de luptele organizate între animale care nu au fost avute în vedere de cadrul anterior.

Modificarea a avut loc în secţiunea 160 din Codul penal. "În această secţiune, bestialitatea înseamnă orice contact cu un animal în scopuri sexuale", precizează textul iniţiativei. Conform codului, condamnările pentru bestialitate nu pot depăşi 10 ani de închisoare. Proiectul C-84 a sosit în Parlament în octombrie 2018 şi s-a datorat în mare parte reacţiilor - atât din partea politicienilor, cât şi din partea asociaţiilor pentru drepturile animalelor - declanşate de o decizie a Curţii Supreme a Canadei din 2016. Un infractor sexual a fost condamnat pentru diverse atacuri, dar nu pentru bestialitate, deoarece judecătorii au decis că dispoziţiile codului penal nu definesc cu exactitate ce acţiuni sexuale cu animale erau interzise. Cu toate acestea, unul dintre judecători a cerut parlamentarilor să revizuiască definiţia.

Nu există o compilaţie oficială a acuzaţiilor şi a condamnărilor pentru bestialitate în Canada. Cu toate acestea, un raport publicat în urmă cu câteva luni de către Centrul Canadian pentru Protecţia Copiilor a descoperit 38 de cazuri, între 1980 şi 2017. În 31 dintre ele, cel puţin un copil a fost victimă. Presa a publicat informaţii despre unele dintre aceste cazuri. Cea mai mare repercusiune a fost aceea a lui Jason Dickens, un actor de televiziune. Dickens a fost condamnat la sfârşitul anului 2018 pentru pornografie infantilă, dar a scăpat de acuzaţiile de bestialitate din cauza definiţiei care era în vigoare.

"Includerea persoanelor condamnate de bestialitate pe lista infractorilor sexuali va proteja animalele şi va reduce riscul de agresiune sexuală asupra minorilor. Anchetele au demonstrat legături clare între bestialitate şi abuzul sexual asupra copiilor, precum şi alte forme de violenţă ", relatează Barbara Cartwright, director executiv al Humane Canada. "Partea din proiectul C-84 referitoare la definirea bestialităţii elimină lacunele legale care au permis mai multor persoane să se sustragă acţiunilor lor", adaugă aceasta.

Proiectul aprobat interzice, de asemenea, promovarea sau orice beneficiu legat de luptele cu animale, precum şi reproducerea, instruirea şi transportul în acest scop. Interdicţia se aplică şi în cazul oricărei forme de sprijin sau asistenţă în această activitate. De asemenea, construirea sau întreţinerea unei incinte pentru aceste lupte constituie o infracţiune. Cadrul anterior a fost aplicat doar pentru lupta cu cocoşi. "Multe puncte ale legii nu s-au schimbat de mai mult de un secol. Un element central este că acuzaţiile pot fi depuse nu numai împotriva persoanelor care asistă la lupte, ci şi împotriva celor care colaborează în alte moduri", spune Cartwright.

În aceeaşi zi, deputaţii au aprobat proiectul C-68, care interzice importurile de aripioare de rechin. Din 1994 există o interdicţie de a se realiza această practică în apele canadiene, dar trimiterea acestora din alte ţări nu este o problemă sporadică. După China şi Hong Kong, Canada este cel de-al treilea importator mondial al acestor aripioare. Numai în 2018 au fost importate 148 de tone. Cererea imensă se datorează în principal numeroasei comunităţi chineze stabilită în Canada.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor