Director de liceu din Transnistria: „Suntem ostatici şi ne aşteptăm şi la alte provocări” (interviu)
alte articole
La scurt timp după parafarea acordului de asociere între Republica Moldova şi UE şi concomitent cu declararea limbii române limbă oficială de către Curtea Constituţională din RM, un grup de miliţieni transnistreni a descins în forţă la liceul cu predare în limba română Lucian Blaga din Tiraspol. Apoi, directorul liceului a fost chemat în prima zi de Crăciun la Tribunalul din capitala aşa-zisei republici transnistrene sub acuzaţia de nesupunere faţă de regimul separatist. „În raioanele de Est ale Republicii Moldova şi în oraşul Tighina, cu satele din vecinătate, teritoriu ocupat de Federaţia Rusă, are loc un genocid împotriva băştinaşilor. Pentru ca să nu se întâmple cu Republica Moldova şi Georgia cum s-a întâmplat cu Ucraina, ea are nevoie de susţinere din partea UE şi SUA”, susţine Ion Iovcev, directorul liceului Lucian Blaga într-un interviu pentru Epoch Times. În opinia sa, acordul de asociere al Republicii Moldova cu UE ar trebui semnat în prima parte a anului 2014.
Cum vă explicaţi descinderea miliţienilor transnistreni în liceul Lucian Blaga?
Este după părerea mea mai mult o reacţie a Tiraspolului, la comanda Moscovei, pentru parafarea Acordului de Asociere. Ne-am deprins de mult cu acţiunile separatiştilor împotriva a tot ce este românesc. Suntem ostatici şi ne aşteptăm şi la alte provocări!
Ce importanţă are decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova de a face româna limbă oficială în această ecuaţie?
Este o decizie foarte bună şi corectă, altfel nici nu se putea. Este un adevăr ştiinţific. Pretinsa ministru de externe de la Tiraspol a recunoscut şi ea că limba română în grafia latină poate fi numai limba română. După ea limba moldovenească este limba vorbită şi scrisă în grafia chirilică, aici, în stânga Nistrului. De fapt toată lumea ştie că limba de stat în Republica Moldova este limba română. E depăşită ideea unora de a câştiga voturi folosind ideea "moldovenismului primitiv". Însă pentru noi cei ce apărăm limba română, istoria românilor, decizia Curţii Constituţionale va avea un impact negativ pentru că vom suferi presiuni şi mai mari din partea autorităţilor separatiste. Trebuie să rezistăm şi să apăram aceste „insuliţe" ale latinităţii de răuvoitorii care ne înconjoară.
A mai slăbit ceva din teroare şi discriminare odată cu schimbarea regimului de la Tiraspol?
Cine gândeşte că odată cu schimbarea conducerii din Tiraspol se va schimba ceva, greşeşte amarnic. Nu, nu s-a schimbat nimica. A rămas aceeaşi agresivitate... au schimbat numai tactica, însă strategia a rămas aceeaşi... Cine a spus că s-a schimbat regimul? Regimul se va schimba când va dispărea "Păpuşarul". A căzut marioneta Smirnov... Mai drept spus a fost înlocuită cu marioneta Şevciuc.
Pentru noi, cei ce apărăm limba română, istoria românilor , decizia Curţii Constituţionale va avea un impact negativ pentru că vom suferi presiuni şi mai mari din partea autorităţilor separatiste. Trebuie să rezistăm şi să apăram aceste ”insuliţe" ale latinităţii de răuvoitorii care ne înconjoară.
Dar Rusia a fost obligată de CEDO să plătească despăgubiri pentru că încalcă dreptul la educaţie în limba română prin intimidările Tiraspolului asupra şcolilor româneşti…
Cine va obliga Rusia să-şi îndeplinească obligaţiile internaţionale primite la Summitul de la Instabul? Când va întoarce "tezaurul românesc"?... Când va întoarce clădirea liceului din Râbniţa, construit de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova? Când ne va lăsa odată-n pace? Cine poate răspunde la aceste întrebări? Mă întrebaţi pe mine, un director, care luptă pentru existenţa acestui liceu în condiţii foarte, foarte dificile. Apoi pot să vă răspund. Numai în comun Comunitatea Internaţională. În raioanele de Est al Republicii Moldova şi în oraşul Tighina cu satele din vecinătate, teritoriu ocupat de Federaţia Rusă, ca rezultat al războiului nedeclarat de Marea Rusie împotriva RM, are loc un genocid împotriva băştinaşilor. Pentru ca să nu se întâmple cu Republica Moldova şi Georgia cum s-a întâmplat cu Ucraina, ea are nevoie de susţinere din partea UE şi SUA. Ca urmare, semnarea Acordului de asociere trebuie să aibă loc în prima jumătate a anului 2014.
Chişinăul nu vrea sau nu poate să-i ajute pe locuitorii din regiunea transnistreană, care se confruntă cu epurarea lingvistică prin impunerea grafiei chirilice?
Nici nu ştiu cum să vă răspund la această întrebare. Chişinăul parcă vrea, însă factorul rusesc este foarte puternic. Problema şcolilor este foarte delicată şi trebuie rezolvată pe cale diplomatică. Este nevoie de implicarea şi susţinerea din partea Comunităţii Internaţionale, care să ceară Rusiei să înceteze presiunile asupra Republicii Moldova, asupra şcolilor ce studiază în limba română, presiuni asupra poliţiei din Bender şi presiuni asupra ţăranilor din satul Doroţcaia.
Ion Iovcev este directorul liceului Lucian Blaga din Tiraspol.