Nina Ştanski: "Formatul "5+2" la etapa aceasta este singurul format de negocieri funcţional"
alte articole
"Formatul "5+2" la etapa aceasta este singurul format de negocieri funcţional", este de părere ministrul afacerilor externe al autoproclamatei RMN, reprezentantul politic al Transnistriei la negocierile pentru reglementarea transnistreană "5+2", Nina Ştanski. Potrivit "Infotag", într-un interviu oficial, acordat agenţiei de presă a regiunii "Novosti Pridnestrovia", Ştanski a precizat, însă, că aceasta nu înseamnă că Moldova, ca şi Transnistria, nu poate purta negocieri cu partenerii săi strategici sau un dialog bilateral una cu cealaltă.
Ştanski nu a exclus că "în viitor părţile vor reuşi să lanseze negocierile la un nivel mai înalt, dar acum este extrem de prematur să se vorbească despre aceasta".
"S-a produs fixarea formatului "5+2", anul trecut, cu un algoritm clar în care sunt consemnate părţile (Transnistria şi Moldova), participanţii la acest format, statutul pe care îl au observatorii şi competenţa acestora. În acesta este fixată egalitatea părţilor, fapt, care, în viziunea mea, creează o construcţie trainică. Să nu uităm de iniţiativele unor ţări de includere a lor în formatul de negocieri, de schimbare a statutului observatorilor. Toate acestea nu au contribuit la un dialog constructiv, ci a impus negocieri despre negocieri. Singura soluţie înţeleaptă, în situaţia de faţă, este, în viziunea mea, aceea că toţi participanţii la formatul "5+2" au decis să pună punctul", a subliniat negociatoarea tiraspoleană.
Nina Ştanski a calificat copreşedinţia sârbo-elveţiană a OSCE, din anul 2014, drept "un format dublu unic".
"Cu ce are legătură aceasta - această intrigă, cred eu, va mai fi dezvăluită, dar eu văd posibilităţi suplimentare în dubla preşedinţie. O asemenea îmbinare a experienţei de asemenea ne va ajuta, deşi nu trebuie să uităm că, precum nu ostenesc să repete colegii noştri din Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, "cheia" pentru reglementarea transnistreană se află, totuşi, la Tiraspol şi la Chişinău, şi nici chiar diplomaţia cea mai talentată, nici cele mai exersate instrumente, acceptate în alte procese de rezolvare paşnică, nu vor putea deveni eficiente, dacă ambele părţi nu vor fi interesate de căutarea soluţiilor de compromis. Altfel, orice preşedinţie se poate dovedi absolut nefuncţională", a declarat Ştanski.