Tiraspolul vrea să preia legislaţia Rusiei. Moldova aşteaptă decizia Rusiei
alte articole
Potrivit presei transnistrene, Sovietul Suprem de la Tiraspol a votat în prima lectură un amendament la constituţia transnistreană care prevede preluarea treptată a legislaţiei Rusiei. Legea mai trebuie votată după încă două lecturi. Între prima şi a doua lectură trebuie să treacă cel puţin două luni, iar între lectura a doua şi a treia nu mai puţin de o lună.
Iniţiativa legislativă pentru „unificarea” legislaţiei transnistrene cu cea rusă a fost înaintată de liderul regiunii separatiste, Evgheni Şevciuk, care citează rezultatele unui referendum din 2006, la care locuitorii regiunii s-ar fi pronunţat pentru integrarea cu Rusia, şi care a declarat că normele legislaţiei federale ruse trebuie preluate de timpuriu ca regiunea transnistreană să poată adera mai uşor la o viitoare Uniune Eurasiatică în frunte cu Rusia.
Uniunea Economică Eurasiatică, este pe punctul de a se realiza. Vorbind după şedinţa Consiliului Economic Suprem Eurasiatic de la Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat pe 24 decembrie că Uniunea Economică ar trebui să fie funcţională din ianuarie 2015.
Într-un interviu al Europa Liberă, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, declară că aceste acţiuni ale administraţiei de la Tiraspol poartă un caracter provocator, evident. "Aceste acţiuni vin în contradicţie cu poziţia oficială a OSCE, Uniunii Europene, Statelor Unite, Ucrainei, inclusiv Federaţiei Ruse, deci, actorilor implicaţi în procesul de negocieri în formatul 5 - 2. Autorităţile noastre, de aici, de la Chişinău, au solicitat şi autorităţilor Federaţiei Ruse să ia atitudine, fiindcă administraţia de la Tiraspol vorbeşte despre aplicarea legislaţiei Federaţiei Ruse, deci noi aşteptăm o reacţie oficială şi din partea Federaţiei Ruse. Din câte cunosc eu, aşa, prin canalele diplomatice, Federaţia Rusă confirmă că nu susţine aceste acţiuni, dar, aşa cum spuneam, aşteptăm să fie şi o reacţie oficială din partea Federaţiei Ruse".
Igor Corman afirmă că pentru R. Moldova este important ca Federaţia Rusă să-şi reitereze poziţia oficială faţă de integritatea teritorială a Republicii Moldova, deoarece "sigur că conform dreptului internaţional Transnistria este parte a Republicii Moldova şi pe acest teritoriu poate fi aplicată doar legislaţia Republicii Moldova. Respectiv, aşteptăm ca Federaţia Rusă să confirme acest lucru".
Corman a mai reiterat că acţiunile Tiraspolului sunt "cu caracter de provocare, este evident, şi noi suntem în drept să aşteptăm o reacţie clară din partea Federaţiei Ruse, dacă este vorba de aplicarea legislaţiei Federaţiei Ruse pe acest teritoriu, această regiune, şi sigur că aşteptăm să vină confirmarea poziţiilor oficiale ale celorlalţi intermediari implicaţi în acest proces de soluţionare a conflictului transnistrean".
Igor Corman a mai notat că încercarea Tiraspolului să adopte legislaţia unui stat recunoscut (Rusia - n.r) nu poate conferi mai multă legitimitate, "fiindcă, aşa cum spuneam, Transnistria, de drept, este parte componentă a Republicii Moldova".