Diaconescu: Nu se pune problema ca Trump să dea mâna cu Putin şi în 48 ore să rezolve criza din Ucraina

Cristian Diaconescu (Diplomat), (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
08.11.2024

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a explicat, în emisiunea jurnalistei Denise Rifai, "În opoziţie", în ce cheie ar trebui citită declaraţia pe care a făcut-o Donald Trump, viitorul preşedinte al SUA, potrivit căreia va opri războiul din Ucraina.

"Trebuie să facem, de la bun început, o disociere între retorica electorală, de campanie, care, într-o formă sau alta, se referă la candidatul, nu numai viitor preşedinte, ci candidatul om, cum se întâmplă peste tot în lume, inclusiv în România, şi ceea ce face Donald Trump în condiţiile şi în situaţia în care va deveni preşedintele Statelor Unite. În legătură cu aceste crize, da, sunt de aşteptat o serie de măsuri, reacţii şi, mai ales, decizii semnificative ale Administraţiei de la Washington, pe care nu le-aş suprapune însă 100% peste retorica electorală.

Cred că, în legătură cu Donald Trump, va exista, având în vedere experienţa mandatului anterior şi mai puţin ceea ce s-a discutat acum, de la acordurile abrahamice până la o serie de poziţionări privind procesul de pace prezentat de Donald Trump, spre sfârşitul mandatului alături de Netanyahu, în legătură cu Orientul Mijlociu, un anume tip de consecvenţă, în egală măsură, într-o primă etapă, în primul său mandat a vizitat Arabia Saudită, şi înţelegerile acolo au fost extrem de interesante, începând cu OPEC-ul şi terminând cu livrările de armament.

În legătură cu criza ucraineană, da, sunt o serie de elemente retorice, care arată un Donald Trump, chiar şi preşedinte tranzacţionist, cel care, până la urmă, pune într-o poziţie oarecum colaterală angajamentul multilateral în faţa angajamentului bilateral. Deci, dă mâna şi, în 48 ore, se rezolvă o astfel de criză. Nu se va pune problema să rezolvăm în 48 ore, cum nu cred că, din punct de vedere al Statelor Unite, se va pune problema abandonării Ucrainei. Şi de aici poate să înceapă restul discuţiei, dar trebuie să avem răbdare în legătură cu această poziţie", a declarat Cristian Diaconescu.

Ar putea pune punct Trump ajutorului militar acordat Ucrainei?

"Nu, nu cred că va putea pune punct, dar în orice caz va transmite acea categorie de mesaje, şi la Kiev, şi la Moscova, în ideea să se oprească violenţa şi să fie aduşi la masa negocierii. O criză poate fi şi discutată la o negociere, nu neapărat să tragă unii în alţii. Deci, din această perspectivă, din câte ştiu, a transmis Moscovei două categorii de mesaje.

În primul rând, da, este adevărat o soluţie de compromis trebuie găsită între cele două capitale. În al doilea rând, dacă Moscova refuză cu obstinaţie un astfel de demers, e posibil ca Washingtonul, şi au fost trei discuţii telefonice între Donald Trump şi Vladimir Putin, ca la un moment dat America să poată aproba ceea ce Administraţia Biden nu a făcut, şi anume folosirea rachetelor ATACMS, adică rachete cu rază lungă de acţiune spre Federaţia Rusă şi eventual lovirea chiar în teritoriul Federaţiei Ruse. Ştiţi că este o temă foarte atent dezbătută.

Planul de victorie al lui Zelenski în egală măsură nu este împărtăşit, cel puţin din retorica de campanie electorală, şi anume primirea imediată în NATO sau dotarea Ucrainei cu arme nucleare."

Când va acţiona Trump în dosarul Ucraina-Rusia

"Sunt două momente. Gestica Moscovei şi cât de categoric va fi Donald Trump din acest punct de vedere. Pe altă parte, solidaritatea europeană, relaţia transatlantică. Cred totuşi, indiferent de anumite atitudini, care într-un fel sunt explicabile, 70% din tot ceea ce înseamnă înzestrarea Alianţei Nord-Atlantice, vine această sumă, acest aport din ceea ce oferă Statele Unite, Norvegia şi Turcia, state care sunt în afara zonei europene.

Americanii au un buget de înarmare de aproape un trilion de dolari. Nu se ştie. Este secret bugetul americanilor dedicat europenilor, iar europenii au jumătate din acest buget, per total 30 de state europene. Or, din această perspectivă, pe această paradigmă, Donald Trump va juca mult mai puternic în perioada următoare decât a făcut-o Biden."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor