Pot scăpa românii fără creşteri de taxe şi impozite după alegeri? Economist: Aproape toate partidele au plănuit sau plănuiesc creşterea taxelor
România ar putea scăpa fără creşteri de impozite şi taxe dacă cei aflaţi la putere ar lua măsurile potrivite, crede profesorul universitar de Economie, Bogdan Glăvan.
Potrivit economistului - candidat Forţa Dreptei Iaşi - acest deziderat este perfect realizabil însă "toate partidele - aproape toate partidele - au crescut taxele, au avut în program, au în program creşterea taxelor. Indiferent ce susţin ele acum în campanie electorală, aproape toate partidele au plănuit, au pus în aplicare sau plănuiesc creşterea taxelor".
Glăvan a explicat, într-un amplu interviu acordat Epoch Times, şi cum ar trebui procedat pentru ca taxele să nu crească şi de ce crede el că politicienii aflaţi acum în campanie electorală mint când ne spun că nu vor majora povara fiscală pentru cetăţeni.
"PSD-ul a mărit taxele, este evident acest lucru. PNL-ul, la fel, când a fost prim-ministru domnul Ciucă, şi ambele partide plănuiesc în continuare acest lucru, pentru că asta au transmis la Bruxelles în planul fiscal bugetar de şapte ani.
Nici USR nu este străin de acest demers, deoarece în guvernul PNL-USR, în 2021, s-a întreprins acest PNRR în care, e adevărat, sub un concept bun, liberal, de eliminare a privilegiilor şi a facilităţilor, s-au introdus toate aceste majorări de taxe, pentru că tu poţi să elimini privilegiile şi facilităţile, însă în jos, nu neapărat în sus. Adică, tu, când îi pui pe oamenii care au fost până acum exceptaţi de taxe să plătească taxe la fel ca toţi ceilalţi, poţi să cobori cota de impozitare pentru toată lumea şi atâta lumea să fie egală. Şi nu doar atât. Dar s-au introdus impozitele ecologice, pe care încă nu le-am văzut în practică, dar le vom vedea în practică. Le simţim, de fapt, şi le vom simţi în continuare, înseamnă o energie mai scumpă.
Deci, REPER, domnul Dragoş Pâslaru de la REPER a dat un interviu, zilele trecute, în care a spus, absolut incredibil, că el susţine, este de acord cu creşterea TVA. Dar doar pentru cinci ani, ceea ce mi se pare ridicol. Prin urmare, una fumăm, alta discutăm", a declarat el.
În ceea ce priveşte soluţiile pentru ca taxele să nu crească, Glăvan a precizat că sunt câteva direcţii obligatorii, precum creşterea colectării, care nu se poate face însă fără reformarea ANAF.
"Da, România poate scăpa fără creşteri de taxe, însă, pentru acest lucru este nevoie să economisească bani şi este nevoie să schimbe forţa de muncă din resursa umană din Finanţe, din Administraţia Financiară. Măcar la nivel de decidenţi. Pentru că este evident că cei care n-au colectat taxe decenii, ani la rând, nu o vor face nici în continuare. Şi este evident că creşterile de impozite din ultima vreme n-au adus creşterea de colectări despre care ni s-a spus.
Aşadar, din economii bugetare, care înseamnă luat tot patrimoniu statului, toate companiile de stat - noi nici nu ştim care e patrimoniu statului în prezent, nu ştim, e secret de stat de la terenuri, imobile - şi făcut acolo o epurare a cheltuielilor. Acele companii trebuie listate pe bursă, trebuie schimbată această prohibiţie pe care a instituit-o PSD, prin vot în Parlament, ca statul să nu mai privatizeze, să nu mai listeze pe bursă. Aşa ceva trebuie răsturnat! Pentru că statul trebuie să facă rost de bani şi companiile de stat trebuie eficientizate. Altele trebuie comasate. De exemplu, în sectorul financiar, unde avem 4-5 instituţii financiare, şi tot prin PNRR, mai facem încă una!!! Deci, iată ce se face în practică.
De asemenea, administraţia, despre care şi domnul Bolojan, pe care mai toate partidele spun că îl vor premier, ştie, şi noi cu toţii discutăm de multă vreme că trebuie restructurată, regândită, pentru că ea nu mai corespunde realităţilor sociale, demografice ale României. Şi, sigur, toate agenţiile şi structurile de stat unde trebuie eliminat paralelismul de funcţii şi personalul excedentar. Deci, economii se pot face. Atunci când nu o să mai vedem cutare director de agenţie sau cutare director de companie că face achiziţii de telefoane ultimul răcnet, atunci vom vedea că s-au făcut economii.
Câta vreme vedem astfel de fapte că se întâmplă, înseamnă că nu s-au făcut suficiente economii.
În al doilea rând, colectarea impozitelor în România trebuie îmbunătăţită, că am menţionat şi acest lucru. Acest lucru însă se va întâmpla în două moduri. Altfel nu se va întâmpla.
Din păcate, digitalizarea care s-a întâmplat în România nu a avut efect ci, din contră, a avut efectul contrar, adică a mărit birocraţia, ceea ce iarăşi este ridicol, pentru că digitalizarea ar trebui să însemne simplificarea birocraţiei", a explicat Glăvan.
Întrebat cum îşi explica acest aparent paradox, mai exact faptul că digitalizarea, în loc să simplifice, a complicat lucrurile, Glăvan a acuzat incompetenţa şi faptul că digitalizarea a vizat cu totul alte aspecte. El l-a acuzat frontal pe Boloş de fraudă:
"Este o foarte mare incompetenţă. Aş aduce aici aminte cazul Registrului Comerţului, unde, tot aşa, efortul de informatizare a dus la blocarea Registrului. Paradoxal. Deci, cei care trebuie să pună în aplicare aceste proiecte, ei trebuie să aibă un obiectiv. Obiectivul trebuie să fie uşurarea vieţii cetăţenilor. Nu altul. Dacă nu au acest obiectiv foarte clar, atunci e evident că digitalizarea se duce în bălării, adică vizează alte aspecte.
Or, probabil, când au gândit aceste proiecte, când au făcut achiziţiile publice respective, când au implementat lucrurile, nu le-au urmărit, nu le-au gândit ca să simplifice viaţa oamenilor. Şi atunci avem o e-factură, e-transport, e-TVA, care de fapt nu fac decât să instituie, ineficient deocamdată, un control excesiv asupra vieţii economice, fără însă ca Guvernul însuşi să prognozeze, să estimeze venituri mai mari din aşa ceva. Şi, atenţie, când s-a făcut proiectul de buget pe acest an, ministrul Boloş a venit şi a spus: vom introduce o linie nouă în buget, un capitol nou care se numeşte venituri din digitalizare.
Vreau să vă spun că este zero în acest an. Deci suntem în luna noiembrie, avem zero venituri din digitalizare şi toată această idee şi justificare a construcţiei bugetare a fost o fraudă. Şi, pur şi simplu, avem de a face cu nişte fraude care se fac.
Se pun cifre din pix şi se aduc justificări de genul 'vom avea venituri din digitalizare', dar se încheie anul şi nu avem niciun venit şi ştiu eu că nu au cum să aibă niciun venit aici", a declarat Glăvan.
Potrivit economistului, creşterea colectării se va putea face doar în două moduri.
"Unul: dacă ai un sistem fiscal adevărat facil, prietenos, taxe mici în continuare, că nimeni nu e prost să plătească taxe mari şi, în acest sens, toate măsurile astea de creştere a impozitării - gen creşterea impozitul minim pe cifra de afaceri - trebuie anulate, pentru că ele n-au făcut decât să ducă la pierdere pentru firme. E suficient să ne uităm în bilanţurile firmelor de IT, de distribuţie, că unele sunt listate la bursă şi sunt publice, oricine poate să le vadă. Şi vedem că aceste companii au avut profituri mult mai mici. Unele şi-au redus salariile, au început să dea afară oameni.
Deci astea sunt sectoare care au fost afectate de creşterea poverii fiscale. Nu sunt sectoare precum industria auto, care este afectată şi de alte fenomene, precum evoluţia economică slabă din Germania sau din alte ţări. Noi aici vorbim de sectoare care sunt afectate strict de politica greşită a guvernului. Şi dacă ea - politica greşit a guvernului - duce la scăderea bazei de impozitare, evident că nu vei colecta mai mult. Deci trebuie să rămâi o ţară cu taxe mici.
În al doilea rând, cetăţenii vor plăti şi că o reconformare fiscală va creşte în momentul în care, cum spuneam mai devreme, va exista o clasă politică şi o capacitate administrativă recunoscută. Adică, ca să revenim la persoana domnului Bolojan, de exemplu.
Domnul Bolojan este o persoană necontroversată din punct de vedere al competenţei de a administra ceva. Este recunoscut ca fiind un bun administrator, e dat de exemplu. În momentul în care vom avea multe clone ale domnului Bolojan la diverse niveluri ale administraţiei şi nu vom mai vedea risipă, abia atunci nivelul de conformare fiscală va creşte şi atunci va colecta statul mai mulţi bani. (...) Contează persoana. Nu-ţi vine să plăteşti impozite sţiind că impozitele tale ajung pe mâna unor oligarhi.
Dacă nu schimbăm administraţia şi dacă nu menţinem impozite mici, nu vom vedea niciodată creşterea colectării în România, indiferent ce făcături sau inginerii mai mult sau mai puţin digitale facem noi", a punctat Glăvan.