Dosarul în care Cătălin Hideg e acuzat de EPPO de fraudă cu fonduri UE, strămutat la Curtea de Apel Cluj
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis strămutarea la Curtea de Apel Cluj a dosarului de corupţie în care afaceristul Cătălin Hideg e acuzat de Parchetul European de fraudă cu fonduri europene, anunţă portalul instanţei.
Hideg este denunţătorul lui Florian Coldea, fostul şef operativ al SRI, în dosarul DNA instrumentat de Mihaiela Iorga Moraru. El susţine că Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă (ex-SRI) i-ar fi cerut 600.000 de euro plus TVA pentru “optimizarea” dosarului său de corupţie aflat în instanţă. Coldea şi Dumbravă au respins acuzaţiile. În plus, Hideg e patron al companiei Sanimed Internaţional. El a fost condamnat în primă instanţă la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false şi spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro, primul caz investigat în România de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, relatează G4Media.ro.
În acelaşi dosar, Sanimed Internaţional a primit ca pedeapsă o amendă penală de 500.000 lei şi închiderea unui punct de lucru pe o perioadă de trei luni. Tribunalul a mai dispus ca Hideg şi Sanimed Internaţional Impex SRL să plătească Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene suma de 14.440.459 lei.
Potrivit EPPO, frauda reţinută în sarcina lui Hideg şi firmei Sanimed se referă la alocarea de fonduri destinate unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale şi reconstrucţiei biologice RECUMED. Proiectul RECUMED, finanţat de UE, viza crearea unui centru de cercetare, iar pentru a câştiga o licitaţie omul de afaceri a depus mai multe declaraţii şi documente false şi inexacte. Acestea erau legate de procedura de acordare a contractului de furnizare de echipamente medicale şi de lucrări de construcţii necesare pentru proiect.
Între 2018 şi 2020, omul de afaceri a obţinut împrumuturi nerambursabile de peste trei milioane de euro. Conform EPPO, el nu a acţionat însă izolat, ci în complicitate cu Raluca Ortensia Aelenei, reprezentanta unei companii din Spania, care urma să echipeze centrul de recuperare şi să execute lucrările de construcţii.
Mai multe detalii aici.