Trump a spus că opreşte războiul din Ucraina. Cum îl va opri? Ce anticipează Orban
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, candidat la prezidenţiale, a fost întrebat, în emisiunea "În opoziţie", realizată de Denise Rifai, cum crede că va opri Donald Trump războiul în Ucraina, având în vedere declaraţiile acestuia în acest sens făcute în campania electorală din SUA.
"Evident a fost o declaraţie de campanie. Ca şi poziţionare, mesajul transmis de Donald Trump cu privire la războiul de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a fost acela de a căuta pacea şi de a opri sprijinul financiar sau a diminua sprijinul financiar pentru Ucraina. Sigur că asta nu înseamnă că se va întâmpla imediat acest lucru. În primul rând, Donald Trump nu intră imediat în mandat. Mai trece o perioadă până îşi formează echipa şi până va depune jurământul ca preşedinte al Statelor Unite. De la momentul câştigării alegerilor şi până la momentul instalării la Casa Albă, cu siguranţă se vor produce nişte rectificări ale declaraţiilor de campanie care multe dintre ele au fost contondente şi evident radicale. Trebuie să ştim că în materie de politică externă nu se produc rupturi majore. Există o schimbare în timp, o nuanţare, o reorientare, dar care nu se produce într-un mod radical, într-un mod brusc, într-o discontinuitate cu politica externă a Statelor Unite", a afirmat Ludovic Orban.
Potrivit fostului premier, este evident că alegerea lui Donald Trump va avea consecinţe cu privire la contextul general şi cu privire la relaţiile internaţionale.
"În primul rând, Donald Trump, aşa cum s-a manifestat în primul mandat, a susţinut o politică protecţionistă prin taxe vamale pentru produsele care sunt importate în Statele Unite din alte ţări, inclusiv pentru ţări din Uniunea Europeană. De asemenea, sunt convins că Trump va continua ceea ce se numeşte războiul comercial cu China. Nu există niciun fel de dubiu în această privinţă şi aici aş menţiona că Trump susţine inclusiv exproprierea companiilor, adică contestă dreptul de proprietate al unor firme chinezeşti în zone strategice, cum sunt agricultură, domeniul energiei, inclusiv în tehnologii de vârf şi comunicaţii. Or, asta în mod evident, va da naştere la nişte măsuri", a precizat Ludovic Orban.
Liderul Forţa Dreptei a atras atenţia că Trump a promis o lege, şi va cere adoptarea unei legi mai mult ca sigur, care să-i permită lui ca preşedinte al Statelor Unite, prin decret prezidenţial, atunci când o ţară ridică bariere vamale pentru produsele americane, el să poată, prin decret prezidenţial, să impună şi el taxe vamale pentru produsele venite din ţară respectivă.
"De asemenea, să sancţioneze orice fel de tentativă de a avantaja anumite contracte comerciale prin intermediul unor scăderi a ratei de schimb, adică prin intermediul devalorizării. Adică ce a spus Trump? Dacă voi devalorizaţi moneda voastră atunci când aveţi schimburi comerciale importante cu noi ca noi să suferim, să încasăm mai puţin, atunci noi vom devaloriza moneda americană", a adăugat Ludovic Orban.