Fără circ electoral. Platforma DA a anunţat amendamentele sale pentru rectificarea bugetului
alte articole
Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, susţine că formaţiunea politică pe care o conduce este preocupată de posibilitatea deblocării activităţii Parlamentului şi a tuturor instituţiilor statului, însă în contextul asumării răspunderii de către Guvernul Chicu pe mai multe proiecte de legi a înaintat guvernanţilor unele cerinţe.
Redăm integral solicitările politicianului publicate pe pagina sa de Facebook:
„- Renunţaţi la achitarea celor 71 mln de lei pentru capitalul social al ÎS Arena Naţională.
- Reduceţi cheltuielile pentru Preşedinţie, Cancelaria de Stat şi SPPS cu 60 mln lei.
- Alocaţi sprijin bugetar pentru programul de subvenţionare a dobânzilor bancare doar pentru întreprinderile, care realmente, dar realmente au suferit de pe urma restricţiilor pandemice, ceea ce ar permite economisirea a 260 mln de lei.
- Majoraţi salariile personalului din domeniul sănătăţii imediat, începând cu 1 august.
- Creaţi un fond special de subvenţionare pentru agricultorii care au suferit în urma secetei din care vor fi alocaţi câte minimum 4 lei pentru fiecare kg de sămânţă de grâu procurat.
- Majoraţi îndemnizaţiile unice pentru pensionarii cu o pensie de sub 3000 de lei de la 700 la 900 lei. Să fie clar, nu de circ electoral avem nevoie, de muncă în interesul cetăţeanului şi al ţării.”
Potrivit vicepreşedintelui Platformei DA Alexandr Slusari, acestea sunt propunerile fundamentale şi punctuale ale Platformei DA pentru proiectele de rectificare a bugetului şi nu cele asumate de Guvernul Chicu.
„Fără populism. Cu realocarea banilor pe interior şi optimizarea cheltuielilor. Majorări suplimentare pentru medici, pensionari şi agricultori. Cu părere de rău, suntem lipsiţi să înaintăm legal aceste propuneri ca amendamente în cadrul procedurii legislative. Guvernul Dodon nu permite acest lucru”, a conchis deputatul.
La 1 iulie, Executivul de la Chişinău şi-a angajat răspunderea în privinţa a patru proiecte: pentru modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2020, modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, modificarea Legii bugetului de stat şi cu privire la modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, însă premierul Chicu a avut trei tentative eşuate de a prezenta proiectele în Parlament, din lipsă de cvorum.