Decanul Baroului Bucureşti, despre amendarea băncilor: Clienţii pot veni şi azi să ceară trecerea la rate egale

Ion Dragne
Ion Dragne (Facebook/ion.dragne.54)

Băncile din România amendate de ANPC discută zilnic cu avocaţii lor pentru a vedea cum poate fi pus în practică ordinul dat de şeful instituţiei, Horia Constantinescu, şi mai ales cum să se facă comunicarea către clienţi.​ Decanul Baroului Bucureşti a declarat, pentru HotNews.ro, că “clienţii pot veni şi azi să ceară trecerea de la rate descrescătoare la rate egale, dar trebuie văzut dacă se încadrează în gradul de îndatorare de 40% impus de Banca Centrală”.

“Citesc actul administrativ (Ordinul dat de şeful ANPC- n.red) ca pe o falsă victorie pentru consumatori, cărora li se crează, din păcate, aşteptări nejustificate, pentru că, indiferent cum s-ar repartiza restituirea capitalului şi a dobânzii, ambele categorii de sume (principalul şi dobânda) sunt datorate prin contract şi urmează să fie plătite în termenele stabilite de către părţi”, a precizat decanul Baroului Bucureşti, Ion Dragne.

De asemenea, potrivit decanului, este destul de previzibilă atacarea în justiţie a ordinelor ANPC.

“Din informaţiile pe care le am până în prezent, nu există vreo bancă, dintre cele sancţionate, care să fie convinsă de legalitatea şi temeinicia constatărilor ANPC. Este, de altfel, foarte greu de înţeles cum poate fi o dispoziţie din Codul civil, obligatorie pentru părţile dintr-un contract, abuzivă în relaţia dintre bănci şi consumatori. Şi cum, după 25 de ani de funcţionare a pieţei creditării prin instituţiile bancare într-un anumit mod, nimeni nu a sesizat pretinsa nelegalitate a acestui mecanism de restituire a împrumutului contractat.

Instanţa care judecă o cerere de anulare a actului emis de ANPC poate suspenda obligaţia băncilor de a se conforma măsurilor din Ordin. Din experienţa mea, judecarea unor acţiuni prin care se tinde la anularea unor acte administrative, cum este şi ordinul ANPC, poate dura ani de zile. În schimb, soluţionarea cererilor de suspendare a efectelor actului este rapidă (durează câteva luni) întrucât legea prevede că trebuie judecate în procedură de urgenţă. Este firesc să fie aşa atâta vreme cât efectele unui act administrativ nelegal, odată produse, sunt foarte greu (sau chiar imposibil) de “şters” în cazul în care s-ar anula acel act”, a adăugat Ion Dragne. Mai multe detalii aici.

Reamintim că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a amendat cu suma de 950.000 de lei nu mai puţin de 19 bănci din România pentru practici comerciale înşelătoare în ceea ce priveşte modul de calcul al ratelor.

Cele 19 instituţii bancare vizate sunt: EXIM Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Bancă Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank, Vista Bank, ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank şi BRD Groupe Societe Generale.

Într-un comunicat publicat în urmă cu câteva zile de ANPC, Horia Constantinescu a declarat:

“Aşa cum am mai spus, acţiunea va continua. Încă opt bănci au fost sancţionate pentru ceea ce Autoritatea noastră consideră un raport nedrept între acestea şi consumatori. Aşa cum am mai arătat, astăzi sunt situaţii dramatice în viaţa celor care la un moment dat şi-au luat un credit.

Indiferent dacă pentru unii acestea sunt doar cifre statistice, pentru Autoritatea noastră aceştia sunt oameni. Povara financiară nu se poate ascunde după aparente justificări matematice. Dacă 1+1 este o operaţiune foarte corectă, aceeaşi adunare poate să reprezinte un minus enorm în viaţa unor familii.

Procentele aparent infime au în spate inclusiv vânzări ale creditelor neperformante către recuperatorii de creanţe. Dar şi aşa, cei ‘doar’ 2 % reprezintă un număr însemnat de consumatori aflaţi în imposibilitatea de a-şi plăti ratele şi de a duce un trai decent.

Dacă pentru unii s-a calculat un grad de suportabilitate, fără a fi măcar chemaţi la un dialog, cred că este momentul ca întreaga situaţie să fie reevaluată.

Mă cutremură să văd insensibilitatea celor care neagă astăzi realitatea”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie