De răul de călătorie suferă chiar şi astronauţii, dar soluţia există
alte articole
Sunt mulţi oameni care suferă de boala călătoriilor, numită rău de mişcare sau kinetoză. Simptomele pot fi mai mult sau mai puţin intense şi pot strica plăcerea călătoriei, deoarece se manifestă la începutul mult visatelor şi aşteptatelor vacanţe. Dar pentru toţi există o soluţie care este simplă şi eficientă.
Kinetoza este o boală care afectează mulţi oameni şi în special copiii. Răul de mişcare este o tulburare foarte frecventă şi este cunoscută în diverse forme, ca "rău de mare", "rău de aer", "rău de maşină", dar puţini ştiu că aceasta nu–i cruţă nici măcar pe astronauţi, care pot suferi de aşa-numitul "sindrom de adaptare în spaţiu" în primele zile de gravitaţie zero, după care se adaptează treptat.
Cauzele? Se pare că mişcarea, în cazul unor persoane, stimulează excesiv aparatul vestibular (totalitatea componentelor senzoriale ale urechii interne). Cu toate acestea, sensibilitatea individuală variază foarte mult de la persoană la persoană. Stimuli vizuali (cum ar fi un orizont de mişcare), slaba oxigenare (vapori, fum sau monoxid de carbon) şi factori emoţionali (de exemplu: frică, anxietate) interacţionează în general cu mişcarea, provocând un atac care se manifestă prin greaţă şi vărsături.
Ce este kinetoza: se caracterizează prin tulburări neurovegetative cauzate de prezenţa unei mişcări neuniforme produse de un mijloc oarecare de transport. Precipitarea stării de rău este favorizată de factori cum ar fi migrena, alergia, astmul, bolile gastro-intestinale cu evoluţie prelungită, hepatită cronică. Se consideră că tulburările vestibulare joacă un rol major în apariţia şi dezvoltarea kinetozei, ele declanşând întregul şir de manifestări neuro-vegetative.Simptomele cele mai frecvent întâlnite sunt: greţuri, cefalee, vertij, paloare, transpiraţii, vărsături, sialoree. Tabloul clinic este completat, de la caz la caz, cu o serie de tulburări ca: tahicardie, hipotermie, crampe, algii difuze, nelinişte, tremurături fine etc. Pe baza simptomatologiei, au fost descrise forme digestive de kinetoză (severe, medii, uşoare) şi forme cu manifestări predominant psihice: anxietate, dislalie, oscilaţii timice, insilitate, hiperestezie etc.
Vestea bună este însă că prevenirea este mult mai uşoară decât tratamentul. Când se ia decizia de a efectua o călătorie cu avionul, cu vaporul sau cu maşina, fiecare individ care suferă de kinetoză ar trebui să caute un loc în care mişcarea este mai puţin simţită (de exemplu: în mijlocul navei, aproape de nivelul apei, sau cu avionul - în zona corespunzătoare aripilor). Cea mai bună poziţie ce poate fi adoptată este cea cu scaunul puţin înclinat, cu capul sprijinit de spătar şi trebuie evitată lectura. Păstrarea unei axe de vizibilitate la un unghi de 45° deasupra orizontului reduce susceptibilitatea la boală, iar în timpul unei călătorii cu vaporul poate fi de ajutor o plimbare pe punte pentru o gură de aer proaspăt.
Aportul excesiv de alimente sau alcool înainte sau în timpul călătoriei creşte probabilitatea de a mări starea generală de rău: în timpul călătoriilor lungi, prin urmare, este de preferat să se mănânce mese mici şi frecvente, cât şi cantităţi limitate de lichide. Răul de mişcare poate fi contracarat prin începerea călătoriei odihnit, cu stomacul nu prea plin, dar nici complet gol. Cel mai bine, pentru a evita pe cât posibil factorii perturbatori suplimentari, ar fi preferabil să se evite fumatul.
Mai multe studii confirmă eficacitatea brăţărilor specifice "anti-greaţă", care acţionează prin presopunctură
Persoanele sensibile, cu o oră înainte de plecare, pot lua medicamente utile pentru a controla greaţa şi vărsăturile, dar acestea nu sunt recomandate copiilor, femeilor însărcinate şi persoanelor în vârstă, deoarece implică efecte secundare grave, inclusiv o puternică stare de somnolenţă. Mai bine, în special în cazul persoanelor mai sensibile, să se încerce soluţii alternative. Mai multe studii confirmă eficacitatea brăţărilor specifice "anti-greaţă", care acţionează prin presopunctură dacă sunt purtate pe puncte bine definite ale ambelor încheieturi, aceasta fiind o soluţie naturală, fără efecte secundare, derivată din înţelepciunea străveche a medicinei tradiţionale chineze.
Purtate începând cu o jumătate de oră înainte de începerea călătoriei şi păstrate până la sosire, aceste brăţări exercită o presiune continuă pe punctul de acupunctură "P6 Neiguan" - al şaselea punct al Meridianului Pericard, situat pe antebraţe la trei degete transversale începând de la cutele de la încheietura mâinii - reducând considerabil simptomul. Termenul chinezesc "Neiguan", care se traduce ca "barieră internă" sau "conexiuni interne", arată un drum de acces la organele interne, puse în apărarea lor dar accesibile la terapia prin acupunctură sau prin presiune. Aceste terapii au fost întotdeauna folosite de către medicina tradiţională chineză pentru a reglementa funcţionarea organelor situate în regiunea toracică, epigastrică şi ipohondrică. Restaurarea unei bune funcţionări peristaltice a esofagului şi stomacului cât şi efectul anxiolitic-sedativ, amândouă pe deplin documentate în literatura medicală de astăzi, fac ca presopunctura să fie considerată un tratament excelent împotriva răului de mişcare.