S-au găsit tratate antice de medicină, aparţinând legendarului Bian Que

Manuale chinezeşti pe fâşii de bambus.
Manuale chinezeşti pe fâşii de bambus. (Shutterstock)

Pe lângă un sit de construcţii din Chengdu, China, arheologii au descoperit 920 de fâşii de bambus pe care erau scrise reţete pentru tratarea diferitelor afecţiuni de sănătate, având o vechime de 2000 de ani.

Fâşiile de bambus constituiau mai demult suportul preferat pentru scris. Cele 920 de fâşii au fost descoperite lângă alte relicve datând din timpul dinastiei Han de Vest, care a venit la putere în anul 260 îHr.

Arheologii au făcut speculaţii, anul trecut la descoperirea relicvelor, că remediile tradiţionale de medicină chineză ar fi putut fi notate de predecesorii lui Bian Que, cunoscut ca primul medic chinez. Analizele mai detaliate care s-au făcut acum atestă că textele au fost scrise de însuşi Bian Que, conform ştirilor difuzate de ecns.cn.

Traducerea textelor a dezvăluit conţinutul remarcabil al acestor manuscrise medicale antice. Experţii afirmă că operele conţin, în mare parte, studii pentru determinarea bolilor prin luarea pulsului pacientului. Sunt incluse practici de medicină internă, chirurgie, ginecologie, dermatologie, oftalmologie şi traumatologie. Pe lângă acestea, 184 dintre scrieri se referă la tratamente medicale pentru cai, considerate de către experţi ca fiind unele dintre cele mai importante texte de medicină veterinară din China antică.

Relicvele au fost descoperite în 4 morminte aparţinând dinastiei Han de Vest (206 îHr – 24 dHr) poziţionate în localitatea Tianhui. Pe lângă cele 9 manuale cu texte medicale s-au mai găsit 4 modele de războaie de ţesut, 50 de tăbliţe din lemn inscripţionate, 240 de articole lăcuite, bijuterii şi statuete de morminte. S-a confirmat că unele dintre manualele de medicină sunt tratatele scrise de legendarul medic Bian Que. Arheologii au mai găsit o statuetă umană, de 14 centimetri înălţime, care are marcate toate punctele majore de acupunctură. Se crede că aceasta este cheia pentru a descifra originea tratamentului prin acupunctură.

Legenda chineză inclusă în Analele Marelui Istoric spune că Bian Que a fost înzestrat de către o divinitate cu abilităţi remarcabile. Legenda spune că avea abilitatea de a vedea prin corpul uman, aşa că a devenit un diagnostician excelent. Se mai spune că a descoperit luarea pulsului [de acupunctură, n.r], a folosit anestezia şi a efectuat chiar şi un transplant de organe.

Una dintre scrieri afirma că Bian Que, în timp ce vizita statul Guo, a văzut oameni jelind pe străzi, i-a întrebat care era problema şi a primit răspunsul că fiul conducătorului lor a murit şi că erau în doliu. Simţind că ceva nu era în ordine, se spune că s-a dus la palat ca să investigheze circumstanţele morţii moştenitorului.

După ce a aflat cum “a murit” prinţul, a concluzionat că acesta nu murise, de fapt, ci doar se afla într-o stare de comă. Folosind acupunctura l-a readus pe prinţ, din nou, în simţiri. Cu medicamentele pe care i le-a prescris Bian Que, moştenitorul şi-a revenit în câteva zile.

Bian Que e cunoscut în medicina tradiţională chineză ca fiind un medic remarcabil, cu secole înaintea contemporanilor săi.