Medicina occidentală prin prisma medicinei tradiţionale chineze

Majoritatea dintre noi suntem convinşi de faptul că singura modalitate de a ne elimina bolile - este să urmăm calea medicinei occidentale. Se pare, că medicina occidentală a absorbit în sine cele mai recente realizări ale ştiinţei moderne. Nanotehnologia, ingineria genetică, transplanturile de organe şi cele mai noi metode de diagnostic pot provoca admiraţie cu uşurinţă. Dar cum rămâne cu eficienţa? Aspectul strălucitor al medicinii occidentale te face să uiţi uneori de rezultatele reale.
Medicina tradiţională chineză continuă să facă minuni şi să-i ajute pe cei care sunt decepţionaţi de eficacitatea medicinei moderne. (MIKE CLARKE / AFP / Getty Images)
Ina Nituleac
14.11.2012

Majoritatea dintre noi suntem convinşi de faptul că singura modalitate de a ne elimina bolile - este să urmăm calea medicinei occidentale. Se pare, că medicina occidentală a absorbit cele mai recente realizări ale ştiinţei moderne. Nanotehnologia, ingineria genetică, transplanturile de organe şi cele mai noi metode de diagnosticare pot stârni admiraţie. Dar cum rămâne cu eficienţa? Aspectul strălucitor al medicinii occidentale te face să uiţi uneori de rezultatele reale.

Cu toate acestea, medicina tradiţională chineză continuă să facă minuni şi să-i ajute pe cei care sunt decepţionaţi de eficacitatea medicinei moderne. Să examinăm un pic statisticile. Cifrele mortalităţii şi incidenţa bolilor cronice, a alergiilor şi a cancerului, în zilele noastre, cresc în mod progresiv. Desigur, toate acestea nu pot fi puse pe seama medicinii contemporane, ci au loc preponderent datorită conturării unor tendinţe negative în societatea umană actuală.

Să luăm, spre exemplu, oncologia. Chimioterapia şi radioterapia sunt metode deosebit de violente şi implică expunerea organismului uman la substanţe extrem de nocive. Mulţi pacienţi nu pot rezista la toxicitatea preparatelor chimioterapiei, care, de fapt, sunt otrăvuri celulare. De aceea, starea de sănătate a pacienţilor se deteriorează rapid de la un curs la altul.

Conform unui sondaj realizat printre medicii Centrului de Cancer McGill, din 118 oncologi, 75% au afirmat că în cazul eventualei dezvoltări a cancerului, ar refuza chimioterapia, din cauza efectelor distructive şi a eficienţei scăzute. Aceşti medici sunt experţi în oncologie, dar nu văd în chimioterapie o cale pentru ei înşişi. În plus, au declarat, că nu ar recomanda chimioterapia rudelor sau apropiaţilor.

În zilele noastre, 97% din investiţiile şi programele actuale de cercetări sunt orientate spre elaborarea tratamentelor şi depistarea precoce a cancerului şi doar 3% se investesc în combaterea cauzelor apariţiei cancerului, adică în profilaxia maladiei. Acesta este unul dintre motivele datorită căruia incidenţa bolii în întreaga lume este în creştere permanentă.

Medicii moderni nu sunt învăţaţi să conceapă că există metode alternative de tratament. Ei nu le povestesc pacienţilor cum să se alimenteze corect şi ce stil de viaţă să ducă. Nu sunt conştienţi de faptul că există o legătură strânsă între minte şi corp şi de însemnătatea medicinei naturiste. Doctorilor actuali nu li se predă asemenea lucruri. Medicina occidentală priveşte corpul uman ca pe o colecţie de organe, care sunt independente unul de celălalt, inclusiv de psihic. Doctorul îşi priveşte pacientul ca pe o "colecistită cronică calculoasă" sau un "cancer de sân invaziv".

Diagnosticând în funcţie de clasificator, medicii prescriu o listă de medicamente potrivit "standardelor" prestabilite. Nu pot administra nici mai mult, nici mai puţin - în caz contrar societatea de asigurare nu poate acoperi tratamentul din punct de vedere financiar... Examinând o astfel de situaţie, se creează impresia că medicina occidentală se mişcă în mod constant spre o stare de colaps.

Spre deosebire de ştiinţa din vest, medicina antică chineză vede corpul uman ca pe o structură complexă, asemenea universului. Medicii antici chinezi cunoşteau numeroase remedii puternice, dintre care multe au fost date uitării. Aceştia dezvoltaseră abilităţi speciale de diagnosticare şi erau în stare să vadă mult mai multe decât ne oferă scanarea cu ultrasunete. Considerau că omul, pe parcusul vieţii sale, trebuie să urmeze Tao (Calea) şi să trăiască în armonie cu cerul şi pământul. Le recomandau pacienţilor să-şi controleze cele "şapte emoţii", care duc la boli, să urmeze ciclurile naturale şi să fie atenţi la echilibrul energiei.

Din păcate, o mare parte din aceste înţelegeri profunde au fost pierdute. În China antică, în cazul în care un profesor nu întâlnea un student demn, nu putea să transmită mai departe cunoştinţele sale preţioase şi experienţa acumulată.

Cu toate acestea, chiar şi puţinul rămas continuă să impresioneze. Conform unor studii recente, ierburile, acupunctura şi alte tratamente folosite în medicina chineză au efecte net superioare celor ale metodelor ştiinţei occidentale. Prin urmare, nu ar trebui să privim cu încăpăţânare doar într-o singură direcţie, ci să încercăm să descoperim şi să apreciem avantajele reale oferite de medicina tradiţională chineză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor