Acupunctura reglează sistemul nervos, noi descoperiri
alte articole
Noi dovezi arată că acupunctura activează regiuni specifice ale creierului pentru tratarea unor boli specifice.
Cercetătorii Departamentului de Acupunctură şi Moxibustie din cadrul Spitalului din Beijing pentru Medicină Tradiţională Chineză au descoperit de asemenea că acupunctura reglează neurotransmiţătorii ca mecanism pentru modularea răspunsurilor sistemului nervos autonom.
Articolul s-a concentrat pe o cantitate mare de cercetări moderne şi a abordat multe dintre mecanismele prin care acupunctura îşi manifestă efectele sale medicale asupra sănătăţii umane. Studiul a notat că numeroase investigaţii şi cercetări noi au arătat faptul că acupunctura este eficientă pentru tratarea unor afecţiuni ale sistemului nervos autonom incluzând epilepsie, anxietate, sindromul ovarian polichistic (PCOS), infertilitate şi tulburări cardiovasculare. De asemenea, un studiu suplimentar demonstrează faptul că acupunctura reglează sistemul nervos autonom, prin urmare, modulând presiunea sângelui, mărimea pupilei, activităţile musculare, pulsul şi rata bătăilor inimii, variabilitatea ratei bătăilor inimii (HRV) şi temperatura şi conductanţa pielii.
Studiul a descoperit o corelaţie între teoriile biomedicale şi cele ale medicinii chineze. Studiul notează faptul că abilitatea acupuncturii de a regla Yin şi Yang se traduce, în viziunea biomedicală, prin faptul că acupunctura reglează fluxul dintre diviziunile simpatice şi parasimpatice ale sistemului nervos autonom. În mod specific, studiul menţionează că abilitatea acupuncturii de a regla activitatea parasimpatică este direct legată de stimularea senzaţiei de tip De-Qi (tradus ca „obţinerea Qi-ului”) asociată cu manipularea acelor în acupunctură.
Numeroase studii demonstrează faptul că acupunctura reglează sistemul nervos autonom prin afectarea activităţilor specifice din hipotalamus. În hipotalamus, de exemplu, punctul de acupunctură ST36 reglează manifestarea sintazei neuronale a oxidului nitric. S-a arătat că electroacupunctura afectează proiecţiile serotonergice în medulla oblongata şi contribuie la abilitatea acupuncturii de a regla activitatea cardiovasculară. De asemenea, electroacupunctura activează neuronii din cadrul medullei oblangata. Aceste răspunsuri sunt provocate de către acupunctura adevărată şi nu din rândul grupurilor de control care primesc acupunctură placebo. În creierul mijlociu, electroacupunctura excită neuronii şi joacă un rol în modularea presiunii sângelui în această zonă.
S-a arătat că electroacupunctura vindecă motilitatea gastrică defectuoasă prin reglarea activităţii nervului vag. Activitatea nervului a fost afectată de abilitatea acupuncturii de a afecta căile opioide. Într-unul dintre studiile analizate, s-a arătat că abilitatea acupuncturii de a reduce rata bătăilor inimii este generată, totuşi, de abilitatea sa de a activa neuronii gabaergici şi nu opioizii. Investigatorii notează că această descoperire este confirmată de o altă cercetare care arată că efectele acupuncturii asupra transmisiilor mediate de receptorul opioid nu sunt responsabile pentru încetinirea ratei bătăilor inimii. Ca urmare, investigatorii sugerează că acupunctura şi-ar putea manifesta efectele prin mai multe tipuri de neurotransmiţători. De asemenea, investigatorii au citat numeroase studii care arată că acupunctura activează neuronii encefalici în câteva regiuni diferite ale creierului.
Aminoacizii s-au dovedit şi ei responsivi la stimularea prin acupunctură. Electroacupunctura în punctele de acupunctură P5 şi P6 activează în mod direct transportorul glutamat vezicular numărul 3 (VGLUT3), o proteină care mediază absorţia de glutamat în veziculele sinaptice. VGLUT3 este găsit în amigdale, cerebel, hipocampus, medulla, măduva spinării şi talamus şi este implicat în procese biologice precum auzul, transportul de ioni, transportul de neurotransmiţători şi transportul de sodiu.
Investigatorii au analizat peste 75 de studii moderne privind efectele şi acţiunile medicale ale acupuncturii asupra sănătăţii umane. Ei notează faptul că punctele specifice de acupunctură generează anumite procese biologice şi că acupunctura placebo din grupurile de control nu demonstrează aceleaşi efecte precum punctele adevărate de acupunctură. Ei sugerează că este necesară o cercetare suplimentară pentru a determina dacă punctul de acupunctură individual este cel care manifestă o funcţie specifică sau dacă este vorba de meridianul pe care este aplicată acupunctura.