Acupunctura poate ajuta în cazul cancerului la sân
alte articole
Pacientele diagnosticate cu cancer la sân suferă de multe ori de pe urma stresului generat de procedurile de diagnosticare. Ele se confruntă cu decizii legate de opţiunile de tratament şi de impactul pe care îl va avea diagnosticul asupra vieţii lor profesionale şi personale. Stresul poate genera mai multe modificări biologice, care vor determina disfuncţii sistemice fizice şi emoţionale.
În plus, intervenţiile chirurgicale, chimioterapia şi radioterapiile sunt intervenţiile standard pentru aceşti pacienţi. Aceste intervenţii se concentrează mai ales pe lupta cu cancerul în sine, dar ele compromit sistemele interne ale corpului uman. Aceste complicaţii se manifestă ca efecte secundare ale tratamentului şi includ următoarele:
• Durere: rezultatul neuropatiei, ţesuturilor deteriorate sau cicatricelor
• Disfuncţii digestive: greaţă, vărsături, anorexie, diaree sau constipaţie
• Disfuncţii endocrine: pierderea părului, bufeuri, extremităţi reci şi scăderea libidoului
• Disfuncţii mentale şi cognitive: anxietate, depresie, insomnie, memorie slabă şi lipsă de concentrare, precum şi un proces încetinit de gândire
• Disfuncţie hematologică: numărul redus de celule sanguine, limfocite reduse
• Sistemul scheletic şi muscular: dureri musculare, dureri articulare
• Sistemul nervos: neuropatie, disfuncţii imunologice şi simptome cum ar fi uscăciunea gurii
Într-o încercare de a contracara aceste efecte secundare sistemice, unii pacienţi cu cancer utilizează modalităţi ce sunt considerate medicină complementară şi alternativă (MCA). Ele lucrează pentru a reduce efectele adverse enumerate mai sus, deoarece multe dintre aceste modalităţi se concentrează pe consolidarea funcţionării întregului sistem. Ele se adresează de multe ori atât problemelor fizice cât şi celor emoţionale.
Medicina Tradiţională Chineză (MTC) este un exemplu perfect al unui tip de MCA. Acupunctura, moxibustia, terapii chinezeşti pe bază de plante, Tui Na, Chi Gong (de asemenea, numit Qigong - exerciţii de meditaţie şi de chi) şi terapia dietetică sunt toate instrumente terapeutice ale medicinii tradiţionale chineze. Printre aceste instrumente, acupunctura este cea mai utilizată în tratamentul pacienţilor cu cancer din Occident, în timp ce remedii chinezeşti din plante sunt adesea folosite în China de astăzi.
Medicina tradiţională chineză
Acupunctura, remediile chinezeşti din plante şi alte instrumente de tratament ale MTC sunt eficiente doar dacă anomaliile chi ale pacientului sunt bine evaluate, prin utilizarea tuturor teoriilor MTC: yin şi yang, "wu xing" (de asemenea numit Cele Cinci Elemente), chi, sângele, esenţa, fluidul, meridianele, organele, şi relaţia om – natură.
Planul de tratament ar trebui să includă modificarea dietei, modificări ale stilului de viaţă şi exerciţii de consolidare a chi-ului, împreună cu tratamente zilnice de acupunctură şi cu o doză zilnică de anumite plante (care se va schimba odată cu modificările chi-ului pacientului).
În Occident, oamenii nu primesc în general cantitatea de tratament MTC necesară pentru a-şi dovedi eficacitatea. Oamenii rareori combină tratamentul convenţional cu remedii chinezeşti din plante, ca urmare a îngrijorării medicilor oncologi cu privire la interacţiunea negativă cu chimioterapia.
Tratamentul MTC pentru persoanele cu cancer la sân poate fi utilizat în scopuri multiple: în primul rând pentru a susţine funcţiile fizice şi psihice ale organismului în timpul terapiilor convenţionale, în al doilea rând pentru a reduce efectele adverse ale terapiilor convenţionale, şi în al treilea rând pentru menţinerea sănătăţii şi prevenirea reapariţiei cancerului şi altor boli în viitor.
Acupunctura
Acupunctura este o procedură utilizată pentru a restabili echilibrul chi-ului. Aceasta implică inserarea unor ace fine şi sterile în punctele de pe suprafaţa corpului. Există aproximativ 360 de puncte strâns legate de 12 sisteme principale de meridiane şi 8 meridiane suplimentare.
Înainte de a introduce acele, acupuncturistul trebuie să diagnosticheze pacientul pe baza metodei MTC. Acupuncturistul trebuie să înţeleagă anumite probleme biomedicale şi structurale înainte de a alege o combinaţie de puncte. De exemplu, dacă există o căldură excesivă în sistem, medicul poate dori să aleagă un punct ce este conectat cu energia rece, pentru a o mări, sau un punct care este conectat cu energia termică, pentru a o reduce.
În plus faţă de alegerea strategică a unei combinaţii de puncte, acupuncturistul trebuie să aleagă şi cum să introducă şi să manevreze acele. Acesta este un detaliu esenţial în realizarea intervenţiei dorite.
Să spunem că acupuncturistul va dori să sporească circulaţia chi-ului în meridianul pacientului. Pacientul trebuie să inhaleze atunci când acul este introdus. Acul trebuie introdus în direcţia fluxului chi-ului, rotit în sensul acelor de ceasornic, şi plasat la un nivel mai profund.
Tratamentul prin acupunctură durează de obicei 30 de minute. Mai multe manevre manuale pot fi efectuate în timpul sesiunii. Pacienţii pot experimenta disconfort şi durere uşoară când este introdus acul. Apoi senzaţii de presiune, disconfort continuu, furnicături şi amorţeală, pot să apară pe măsură ce acul atinge chi-ul.
După tratament, pacienţii se pot simţi profund relaxaţi, uşori şi plini de energie sau obosiţi. Durerea poate fi redusă imediat, dar uneori creşte înainte de a fi redusă.
Pacienţii trebuie să se aştepte ca tratamentul să dureze cel puţin 30 de şedinţe înainte ca simptomele să dispară. MTC nu este un tratament rapid.
Dr. Yang este un psihiatru certificat şi face parte din a patra generaţie de profesori şi practicanţi de medicină tradiţională chineză. Site-ul său web este Taoinstitute.com