Sun Simiao, Regele medicinei chineze
alte articole
Sun Simiao (581 – 682 d.Hr.) a fost un faimos doctor în medicina tradiţională chineză, care a trăit pe vremea dinastiilor Sui şi Tang.
A fost numit “regele medicinei chineze” de către medicii tradiţionali chinezi, iar în folclor şi în povestiri se spune că a atins imortalitatea după ce şi-a petrecut viaţa salvând vieţile oamenilor şi predând “calea cultivării vieţii”.
Sun Simiao a lăsat două dintre cele mai de preţ enciclopedii din istoria medicinei tradiţionale chineze. Cele două cărţi sunt: “Prescripţiile esenţiale valorează o mie de liang [veche unitate chineză de măsură a greutăţii] de aur în situaţii de urgenţă” (Qian Jin Yao Fang) şi “Completare la Prescripţiile esenţiale valorează o mie de liang de aur în situaţii de urgenţă” (Qian Jin Yi Fang), ambele conţinând informaţii folositoare din experienţa medicală acumulată de Sun Simiao.
Din aceste cărţi aflăm că Sun Simiao a depus mult efort în studii farmacologice, incluzând culegerea şi procesarea plantelor medicinale, caracteristicile prin care pot fi identificate, reţete şi tratamente clinice pe baza de plante.
"Qian Jin Yao Fang" cuprinde peste 5000 de reţete şi include teorii medicale şi cazuri clinice din medicina internă, chirurgie, ginecologie şi pediatrie. Cartea se referă la subiecte precum detoxifierea, ajutor în cazuri de urgenţă, menţinerea sănătăţii, terapia cu alimente, acupunctură şi masaj, şi reprezintă o lucrare ce întruneşte medicina chineză de dinainte de Dinastia Tang.
"Qian Jin Yi Fang" conţine aproape 3000 de reţete şi acoperă domenii precum ginecologia, pediatria, accidentul vascular cerebral, acupunctura şi multe alte subiecte medicale. Este un supliment cuprinzător, esenţial şi folositor al cărţii “Qian Jin Yao Fang”. Cartea descrie peste 800 de plante, dintre care peste 200 au informaţii detaliate cu privire la culegere şi prelucrare.
Potrivit lui Sun Simiao, dezastrele naturale sunt cauzate de dereglarea yin şi yang. În mod similar, bolile umane sunt de asemenea o urmare a dereglărilor yin şi yang în corpul uman, care poate fi adus înapoi la normal prin tratament.
Sun Simiao preţuia foarte mult cultivarea eticii medicale. În cartea sa, el a subliniat: "Atunci când un mare doctor tratează un pacient, el trebuie să se concentreze, să se calmeze şi să fie liber de dorinţe şi preocupări. Trebuie să aibă o inimă plină de compasiune şi să aibă dorinţa de a ajuta pacienţii care suferă de boli".
Spiritul umanitar al lui Sun a meritat să fie învăţat şi promovat de oamenii din vremea sa, dar şi de oamenii de azi.