Curtea Penală Internaţională o va înlocui pe judecătoarea Iulia Motoc în cazul arestării lui Netanyahu

Judecătoarea Iulia Motoc (Facebook - Iulia Motoc)
Redacţia
27.10.2024

Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat vineri că l-a înlocuit pe unul dintre judecătorii care se pronunţă asupra unei cereri a procuraturii de emitere a unui mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu, o măsură care ar putea conduce la noi întârzieri în acest caz, transmite Reuters.

Este vorba despre magistratul român Iulia Motoc care a cerut vineri să părăsească completul de trei judecători din motive de sănătate şi a fost înlocuită imediat de judecătoarea slovenă Beti Hohler, a declarat preşedintele CPI.

Este de aşteptat ca această mutare să întârzie şi mai mult luarea unei decizii în cauza axată pe conflictul din Gaza, deoarece noul judecător va avea nevoie de timp pentru a se informa cu privire la dosare.

În luna mai, procurorii au cerut mandate de arestare pentru Netanyahu, ministrul său al Apărării Yoav Gallant, şi trei lideri Hamas, afirmând că există motive întemeiate să se creadă că aceştia au comis crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Curtea nu are termene limită stabilite, dar, în general, a avut nevoie de aproximativ trei luni pentru a se pronunţa cu privire la cererile de mandate de arestare în cazurile anterioare.

Decizia a fost deja întârziată de mai multe sesizări din partea Israelului care contestau competenţa instanţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor