Câţi ruşi a sancţionat ANAF de la începutul războiului din Ucraina?

Bancnote de 1.000 si 5.000 ruble ruseşti (Getty Images)
Ana Ion
27.10.2024

ANAF a verificat peste 10.500 de persoane fizice şi juridice pentru a determina dacă sunt deţinute sau controlate de oameni de afaceri şi companii ruseşti supuse sancţiunilor internaţionale, în contextul războiului la scară largă din Ucraina, conform unui răspuns oficial transmis G4Media.ro.

În ultimii patru ani, Antifraudă ANAF a aplicat sancţiuni împotriva a 23 de companii care au încălcat regimul de sancţiuni internaţionale. În total, au fost impuse amenzi de 560.000 de lei şi au fost confiscate sume şi active în valoare de peste 41.000.000 de lei (echivalentul a peste 8 milioane de euro).

De asemenea, ANAF a verificat 7 firme implicate în afaceri cu cetăţeni ruşi aflaţi pe lista de sancţiuni, aplicând sancţiuni de 65.575 de lei.

11 dintre aceste companii au contestat sancţiunile în instanţă. Pentru 5 dintre ele s-au pronunţat sentinţe definitive, ANAF câştigând 4 cazuri şi pierzând unul. Alte 6 procese sunt încă pe rol, ANAF obţinând câştig de cauză în prima instanţă în 4 dintre ele, iar pentru celelalte două nu există încă o decizie finală.

Cine sunt oligarhii ruşi vizaţi de sancţiuni?

Conform portalului ANAF, în aprilie 2022, instituţia a blocat plăţi de 4,7 milioane de dolari către companii deţinute de oligarhii ruşi Alisher Usmanov şi Viktor Rashnikov, incluşi pe lista de sancţiuni a UE după invazia rusă în Ucraina.

ANAF a blocat un acreditiv în valoare de 1,6 milioane de dolari emis de EximBank către Metaloinvest Trading, controlată de Alisher Usmanov, precum şi două acreditive de 3,1 milioane de dolari destinate companiei MMK Metalurji Sanayi Ticaret Ve Liman Isletmeciligi A.S., deţinută de Viktor Filippovici Rashnikov.

Alisher Usmanov, potrivit Forbes, este un om de afaceri rus de origine uzbecă şi fost preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Scrimă. Clasat pe locul 153 la nivel mondial, el deţine o avere estimată la peste 14 miliarde de dolari, având participaţii în gigantul siderurgic Metalloinvest, Xiaomi, precum şi în telecomunicaţii şi mass-media (ziarul Kommersant). A acumulat o mare parte din avere în perioada URSS, din producţia de pungi de plastic, şi a petrecut şase ani în închisoare în anii ’80 pentru fraudă şi delapidare. Între 2000 şi 2014, a condus Gazprom Investholding, o subsidiară a Gazprom.

„Sunt mândru că îl cunosc pe Putin, iar faptul că toată lumea nu-l place nu este problema lui Putin”, declara Usmanov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor