Criza economica din Japonia mai rea decat s-a crezut initial

Ministrul economiei din Japonia afirma ca efectele negative asupra economiei tarii de la cutremurul si tsunami de luna trecuta sunt mai rele decat s-a crezut initial.
Epoch Times România
13.04.2011

Ministrul economiei din Japonia afirma ca efectele negative asupra economiei tarii de la cutremurul si tsunami de luna trecuta sunt mai rele decat s-a crezut initial.

Japonia a estimat ca prejudiciul ar putea fi de 295 miliarde de dolari, o cifra care nu include costul unei posibile contaminari a produselor alimentare si a apei din cauza scurgerilor de radiatii de la reactoarele nucleare afectate de la Fukushima.

Dar marti, ministrul economiei Kaoru Yosano a afirmat ca lovitura pentru economia japoneza este "mai mare decat asteptarile noastre initiale." El nu a facut o noua estimare, dar a declarat ca prejudiciul este "mult mai mare," lovind sectorul nord-estic al tarii, unde se alfa industriile sofisticate de productie.

Infrastructura Japoniei a fost devastata si lanturile de aprovizionare cu produse rupte. Productia la unii dintre cei mai mari producatori din tara - Toyota, Honda si Sony - a fost obstructionata. Fondul Monetar International a redus previziunile pentru 2011 legate de cresterea economica a Japoniei, cea de-a treia mare economie din lume, de la 1,6 la suta la 1,4 la suta. Dar o companie de cercetare economica (Capital Economics), sustine ca economia Japoniei s-ar putea contracta cu 1,5 la suta in acest an.

La o luna dupa cele doua dezastre naturale, Japonia nu a decis cum sa-si refinanteze recuperarea. Datoria sa publica este deja cea mai mare din lumea industrializata, cu aproximativ 200 la suta fata de dimensiunea economiei acesteia.

Primul ministru, Naoto Kan, ale carui succese politice s-au redus chiar inainte de cutremur si tsunami, ar putea fi fortat sa vanda mai multe actiuni sau sa creasca taxele. Marirea taxelor ar putea diminua in continuare increderea si dorinta consumatorilor japonezi de a cheltui din moment ce anvergura dezastrului nuclear ramane neclara. Un studiu care urmareste increderea printre comerciantii cei mai apropiati de consumatorii din tara a aratat ca ea a scazut in cel mai rapid ritm intalnit vreodata in luna martie.

Unele informatii pentru acest raport au fost furnizate de AFP si Reuters.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor