Salată asortată de castraveţi pentru iarnă

Printre cele mai bune murături româneşti tradiţionale pentru iarnă, păstrate şi transmise din generaţie în generaţie, un loc aparte îl au murăturile asortate. Fie ele sub formă de salate, tăiate în bucăţi sau lăsate întregi, acest fel de murături combină discret dar distinct buchetul de arome şi gustul fiecărei vegetale în parte.
Maria Matyiku
29.08.2014

Printre cele mai bune murături româneşti tradiţionale, păstrate şi transmise din generaţie în generaţie, un loc aparte îl au murăturile asortate. Fie ele sub formă de salate, tăiate în bucăţi sau lăsate întregi, acest fel de murături combină discret dar distinct buchetul de arome şi gustul fiecărei vegetale în parte.

Vă prezentăm mai jos o reţetă veche de salată asortată de castraveţi muraţi pentru iarnă, în care castraveţii se taie în felii subţiri şi se combină cu rondele de ceapă, ardei şi morcovi. Vegetalele se marinează în sucul lor propriu şi se aromează cu cimbru, mărar şi frunze de vişin.

Ingrediente:

1.5 kg castraveţi,
½ kg morcovi,
½ kg ceapă,
½ kg ardei,
60 g sare,
2 linguri miere (opţional),
Cimbru, mărar, câteva frunze de vişin,
Oţet,

boabe de piper,
Hrean

Mod de preparare:

Castraveţii se taie în felii subţirele. Ceapa se curăţă de coajă şi se taie în rondele. Ardeii se curăţă de cotoare şi seminţe şi se taie sub formă de bastonaşe. Morcovii se curăţă de coajă, apoi se taie în felii rotunde subţiri.

Legumele tăiate se pun într-un vas încăpător în straturi, printre care se presară sare după gust. Opţional se pot adăuga 2 linguri de zahăr sau miere. Se amestecă bine, se acoperă cu un prosop şi se lasă să stea la marinat peste noapte.

A doua zi, legumele se storc de excesul de lichid, apoi se aşează în borcane sterilizate. Înainte de-a pune salata în borcane, pe fundul fiecărui borcan se pun crenguţe de cimbru şi mărar şi câte o frunză de vişin.

În fiecare borcan se adaugă o lingură de oţet, câteva boabe de piper, iar pe deasupra se aşează în cruce 2-3 bucăţele subţiri de hrean curăţat. Se pune capacul.

Borcanele se lasă să stea o zi sau două la temperatura camerei, după care se pun la rece într-o cămară răcoroasă.

În câteva săptămâni salata este gata şi poate fi consumată alături de friptura dorită, tocăniţe,cârnaţi şi carne afumată cu mămăliguţa sau alte mâncăruri preferate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor